ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газтек" виграла конкурс ФДМ із приватизації 25% акцій "Миколаївгазу"

Наступний у списку на продаж - "Івано-Франківськгаз".

"Газтек" виграла конкурс ФДМ із приватизації 25% акцій "Миколаївгазу"
Фото: money.cnn.com

Фонд державного майна України сьогодні провів аукціон з продажу 25% акцій компанії "Миколаївгаз".

Переможцем аукціону стала компанія "Газтек", що запропонувала за 25% (2 019 400 штук) акцій "Миколаївгазу" 18,97 млн гривень. Підсумкова ціна однієї акції становила 9,39 грн за штуку. Стартова вартість пакета становила 18,4 млн грн, крок торгів - 0,185 млн грн, гарантійний внесок - 3,68 млн грн.

2012 року ФДМ має намір виставити на продаж через конкурси великі державні пакети акцій 20 міськ- і облгазів. Дрібніші держпакети ще 22 газорозподільних підприємств ФДМ виставить на продаж через фондовий ринок.

Згідно з умовами конкурсу, покупець повинен протягом трьох років інвестувати в розвиток "Миколаївгазу" 3,854 млн грн. Зокрема, 2,76 млн грн необхідно скерувати на встановлення вузлів обліку природного газу на газових мережах, шафових регуляторних пунктів, установлення систем контролю за станом обладнання пунктів газорегулювання. Крім того, 1,094 млн грн потрібно інвестувати в установлення систем дистанційного отримання показників з вузлів абонентського обліку.

Також покупець повинен забезпечити зниження виробничо-технологічних втрат газу "Миколаївгаз" до нормативного рівня з 2015 року.

ФДМ після продажу держпакета "Миколаївгазу" планує виставити на торги 25% "Івано-Франківськгазу".

Напередодні конкурсу експерти зазначали, що конкурси Фонду держмайна з продажу міноритарних пакетів акцій міськгазів і облгазів можуть зацікавити тільки профільних покупців, готових чекати ще кілька років на реформи енергоринку, за підсумками якої у приватних акціонерів з'явиться можливість заробити на транспортуванні та продажу блакитного палива роздрібним споживачам (http://state.eizvestia.com/full/birzhevye-sdelki-pokazali-stoimost-oblgazov).

Також експерти зазначають, що зараз немає ринкових передумов для нарощування прибутку в газорозподільному бізнесі. І це може негативно позначитися на результатах аукціону. Крім того, цей сегмент вітчизняної економіки перебуває під контролем держави, що володіє трубопроводами. Через Нацкомісію регулювання енергетики тарифи міськ- і облгазів, їхня рентабельність жорстко регулюються й обмежуються.

Раніше, в липні цього року, на Східноєвропейській фондовій біржі відбулися угоди з купівлі-продажу 9,5 тис. акцій "Київоблгазу" за ціною 1,05 грн за штуку на загальну суму 9,975 тис. грн, а також з купівлі-продажу 50 тис. акцій "Волиньгазу" за ціною 0,99 грн за штуку на загальну суму 49,5 тис. грн. Протягом 2012 року на Українській біржі було укладено десять угод купівлі-продажу акцій облгазів ("Київоблгаз" і "Донецькоблгаз"), тоді як на ПФТС угод з акціями облгазів не здійснювали. З початку року ціна однієї акції "Київоблгазу" на "УБ" збільшилася з 0,9 до 1 грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram