ГоловнаЕкономікаБізнес

Оприлюднено свіжий "індекс біг-мака"

Гривню знову недооцінюють.

Оприлюднено свіжий "індекс біг-мака"
Фото: minfin.com.ua

"Індекс біг-маку" (бутерброда з мережі McDonald's) розраховує журнал The Economist із 1986 року. Індекс ґрунтується на порівнянні цін бутерброда в США й інших країнах. Якщо в якійсь державі бутерброд дорожчий за американський, отже, валюту цієї країни переоцінено. Якщо дешевший, то місцевій валюті ще є куди рости.

Серйозні економісти радять не сприймати всерйоз цей індекс, адже на вартість бутерброда в різних країнах впливає безліч чинників. Та й купівельна спроможність валют залежить не лише від булочок із котлетою. Однак такий простий приклад дозволяє, так би мовити, на пальцях пояснювати публіці, що таке паритет купівельної спроможності.

Цього разу журнал порівняв вартість валют із показниками докризового 2007 року. Найбільш переоціненими виявилися валюти Венесуели, Норвегії та Швейцарії (у цих країнах бутерброд дорожчий за американський), а найбільш недооціненими - Гонконгу, Росії і ПАР (тут біг-мак дешевший). Україна в рейтинг цього разу не потрапила. Але, керуючись логікою укладачів рейтингу, гривня теж недооцінена приблизно на 50%. Адже в США бутерброд коштує $ 4,33, а в київських фаст-фудах - усього $ 2,25. У Росії біг-мак коштує майже також - $ 2,29, а в Бразилії - аж $ 5.

Докладний рейтинг дивіться нижче.

Нагадаємо, в січні українські біг-маки також коштували дешевше, ніж американські.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram