ГоловнаЕкономікаДержава

Від ЗВТ з СНД Україна тільки виграє, - думка

У мінекономіки акцентують на скасуванні мит для ввезення/вивезення труб, автобусів і добрив.

Від ЗВТ з СНД Україна тільки виграє, - думка
Фото: tsn.ua

Головна користь для України від підписання угоди про ЗВТ СНД - розширення ринку збуту.

Таку думку висловив екс-заступник міністра економіки, урядовий уповноважений з питань співпраці з ЄврАзЕС Валерій Мунтіян.

"Зараз між країнами СНД діють різні квоти і мита на ввезення і вивезення товарів, наприклад, на експорт наших труб великого діаметра в Росію. Тепер квоти скасують. Крім труб ми зможемо вільно продавати в СНД металопрокат, добрива, кондвироби, горілчані вироби, автобуси ("Богдан"), вантажні (КрАЗ) і легкові автомобілі ("Ланоси" беруть у СНД через їх дешевизну і кращу якість, ніж у ВАЗів)", - зазначив чиновник.

"Україна отримає зростання ВВП на 2,5%, а бюджет - 9,5 млрд грн додаткового доходу (близько 3% нинішньої дохідної частини бюджету-2012), тому що наші товари після скасування мит стануть дешевшими і їх будуть більше купувати, значить зросте виробництво. За підрахунками Мінекономіки, це 166 тисяч додаткових робочих місць", - додав Мунтіян.

За його словами, виграє український споживач, тому що подешевшає імпорт. Це, перш за все, автомобілі, на які не буде мит (ВАЗ), білоруські молокопродукти, картопля, текстиль, російське взуття, червона і чорна ікра, російські і молдавські цигарки, вина і коньяки з Вірменії та Молдови.

З іншого боку, українським виробникам аналогічних товарів це не дуже вигідно, тому що вони втратять прибуток, або будуть змушені знижувати собівартість.

Нагадаємо, що 24 липня Президент України Віктор Янукович вніс до Верховної Ради законопроект №0266 "Про ратифікацію договору про зону вільної торгівлі".

Документ підписали 18 жовтня 2011 року в Санкт-Петербурзі вісім країн СНД - Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Молдова, Таджикистан і Україна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram