ГоловнаЕкономікаДержава

Названо сфери співробітництва України з Китаєм

Країни помітно активізували відносини.

Названо сфери співробітництва України з Китаєм

Україна помітно активізувала співробітництво з Китаєм у сфері АПК, високих технологій, військово-промисловому комплексі, торгівлі та фінансах. Про це йдеться в свіжому прогнозі Ukrainian Economic Trends Forecasts аналітичної групи Da Vinci AG.

Зокрема, співпраця проявилося в таких діях:

  • АПК. 28 червня 2012 року було підписано Меморандум про співробітництво між Міністерством аграрної політики і продовольства України та Експортно-імпортним банком Китаю з підтримки пріоритетних проектів в сільському господарстві. Крім того, Верховна Рада України дозволила уряду здійснити запозичення до спеціального фонду держбюджету в розмірі до $3 млрд від Експортно-імпортного банку Китаю. Водночас Україна зобов'язалася щорічно поставляти в Китай 2-2,5 мільйона тонн кукурудзи в рамках повернення кредиту. Передбачається співпраця у сферах закупівлі китайських засобів захисту рослин, насіння для сільськогосподарських культур, сільськогосподарського інвентарю та іншої сільгосппродукції для України або продажу українських злакових культур до Китаю, будівництва заводу засобів захисту рослин, переробки органіки-мінеральних добрив, та інших будівельних проектів в Україні, культивації землі, висадки.
  • Високі технології. У звітний період Україну відвідали делегації представників Китайської національної космічної адміністрації (КНКА) і менеджменту китайської промислової корпорації "Велика стіна", які побували в Національному центрі управління та випробувань космічних засобів України.
  • Оборонна сфера. За інформацією в ЗМІ, Україна та Китай готують розширення укладеного 2011 р. контракту на поставку українських силових установок з двигуном 6ТД-2E 9 для китайського танка MBT-2000. Сума контракту становить $20 млн.
  • Спрощення торгівлі. Згідно з домовленостями, митні служби України та Китаю будуть обмінюватися попередньою інформацією про перевезення контейнерних вантажів.
  • Фінансова сфера. Національний банк України та Народний банк Китаю підписали "Угоду про обмін національними валютами (своп)" строком на три роки, за загальною сумою - 15 млрд. юанів, що відповідає $2,36 млрд.

Нагадаємо, Китай нарощує експорт в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram