ГоловнаЕкономікаДержава

Китай нарощує імпорт в Україну

Поглиблення співпраці з КНР несе великі ризики.

Китай нарощує імпорт в Україну
Фото: news.day.az

Україна помітно активізувала співпрацю з Китаєм. Але в січні-квітні 2012 року експорт у Китай порівняно з тим самим періодом минулого року зріс всього лише на 3,8%, а імпорт китайських товарів в Україну продемонстрував зростання в 25,4%. Про це йдеться в свіжому прогнозі Ukrainian Economic Trends Forecasts аналітичною групою Da Vinci AG.

За оцінкою експертів групи, негативне сальдо торгівлі товарами з Китаєм 2012 року може збільшитися і наблизитися до $4,5 млрд, а наступного року досягти позначки $5 млрд. Це може скласти близько третини від загального негативного торгового сальдо, що значно вплине на загальну ситуацію з імпортно-експортним балансом. Для прикладу, негативне сальдо торгівлі товарами між Україною і Китаєм 2011 року становило трохи більше ніж $4 млрд. Це 28,76% від загального негативного сальдо торгівлі товарами.

Така активність не залишилася непоміченою на Заході. 20 липня у впливовій британській газеті Financial Times вийшла стаття Роман Олеарчик "Безгрошів'я штовхає Київ у Китай". Він перераховує останні домовленості України і Китаю і робить висновок, що Китай таким чином матеріально підтримує антидемократичну політику Віктора Януковича. "Враховуючи що наступний візит Юлії Тимошенко до суду неминучий, [Києву] добре мати кілька нових друзів", - пише автор FT.

Нагадаємо, Китай допоможе Україні з заміщенням газу вугіллям.

По вертикалі - в тис. грн, по горизонталі - у роках
По вертикалі - в тис. грн, по горизонталі - у роках

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram