ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ повільно реагував на падіння євро, - думка

Нацбанку слід було припинити закупівлю євро ще на початку весни.

НБУ повільно реагував на падіння євро, - думка
Фото: Макс Левин

Валютна складова в резервах Нацбанку на початку травня досягла 94,6%. Водночас регулятор досить неоперативно коригував свої дії залежно від зміни на зовнішньому ринку. Призупинення купівлі євровалюти відбулося лише до початку травня. Про це йдеться в свіжому прогнозі Ukrainian Economic Trends Forecasts аналітичної групи Da Vinci AG.

"Згідно з консенсус-оцінками, частка євро в ЗВР (золотовалютних резервах, - ред.) становила близько 38% (9,687 млрд євро). Ситуація в єврозоні наприкінці березня явно свідчила про імовірність політичної кризи в Греції. На тлі погіршення даних щодо Іспанії та Італії доцільним представлявся "м'який" спад євро з резервів із заміною на консервативні більш стабільні валюти ще на початку весни. Так, логічним, на наш погляд, кроком було придбання регулятором австралійських доларів на суму 310,5 млн, що призвело до збільшення частки цієї валюти в ЗВР до 8,1% на кінець травня місяця (2,565 млрд). Вважаємо, що НБУ має потребу в продовженні диверсифікації резервів з розширенням кошика валют і збільшенням частки в золоті за рахунок видобутку і ресурсів внутрішнього ринку", - йдеться в прогнозі аналітичної групи.

Кабмін і НБУ в світлі парламентських виборів не зможуть збити девальваційні настрої населення, пишуть експерти. Однак, беручи до уваги сезонний фактор та активізацію експортерів сільськогосподарської продукції, приплив валюти на ринку нівелює різкі коливання на валютному ринку, запобігаючи істотному скороченню ЗВР.. Цьому буде сприяти відсутність значних виплат з державного боргу в липні-серпні місяці.

Аналітки Da Vinci AG вважають, що до кінця року ЗВР України становитимуть близько $26 млрд. Це менше, ніж очікує отримати керівник групи радників НБУ Валерій Литвицький ($31 млрд), але більше від прогнозного показника МВФ в $24,4 млрд.

Нагадаємо, аналітики групи також зафіксували стійкий високий попит населення на інвалюту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram