ГоловнаЕкономікаБізнес

Пшениця в Україні подорожчала до максимуму за рік

Аграрії сподіваються, що це не межа.

Пшениця в Україні подорожчала до максимуму за рік
Фото: automotorblog.com

Вартість пшениці в Україні сягнула максимуму за останній рік. Тільки за минулий місяць її ціна зросла на 13,5%, сягнувши $238 за тонну наприкінці минулого тижня, пише "Коммерсантъ-Украина".

Це максимальний рівень за останній рік. Вище було тільки 1 липня 2011 року ($248/тонну).

Подорожчання в Україні - прямий наслідок аналогічної тенденції на Чиказькій товарній біржі, вважають аналітики. Зростання цін на зернові пов'язане зі зниженням прогнозів збору врожаю і складними погодними умовами, передусім у США, а також у деяких інших регіонах світу.

Водночас, незважаючи на зростання цін, українські аграрії та зернотрейдери не поспішають укладати контракти. "Аграрії вважають, що ціни ще не сягнули свого піку, а трейдери не хочуть переплачувати, вважаючи, що вони перегріті", - розповідає голова Аграрної спілки України Геннадій Новиков.

За оцінками гендиректора Української аграрної конфедерації Сергія Стоянова, із пропускними потужностями портів у 3 млн тонн зернових на місяць у липні буде експортовано близько 1 млн тонн.

Нагадаємо, що міністр агарної політики і продовольства Микола Присяжнюк вважає, що падіння врожаю зернових (до 45-47 млн тонн із 56,7 млн тонн минулого року) не погіршить становища українських аграріїв. На його думку, високі ціни на зерно компенсують цей недобір.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram