ГоловнаЕкономікаБізнес

Польща не бачить можливості домовитися з "Газпромом" без суду

PGNiG наприкінці 2011 року подала позов проти російської монополії.

Польща не бачить можливості домовитися з "Газпромом" без суду
Фото: EPA/UPG

Польська нафтогазова монополія PGNiG не бачить можливості позасудового врегулювання конфлікту з "Газпромом" стосовно цін.

Про це розповіла в інтерв'ю інформаційному агентству Reuters генеральний директор компанії Гражина Петровська-Олива.

"Арбітражний процес не виключає переговорів з "Газпромом", але зараз позиції обох сторін не дають підстав для полюбовної угоди", - сказала вона.

PGNiG - одна з найбільших компаній Польщі, є державною нафтогазовою монополією. Компанія є одним з клієнтів ВАТ "Газпром" за контрактами на поставку російського газу. PGNiG, як і інші європейські клієнти ВАТ "Газпром", зазнає збитків за контрактами на поставку російського газу, перепродуючи його в Польщі за нижчими цінами. Імпортери скаржаться на прив'язку цін у довгострокових газових контрактах до вартості нафти і домагаються перегляду формули ціни. Так, PGNiG наприкінці 2011 р. подала позов проти "Газпрому" в Стокгольмський арбітражний суд з метою домогтися зниження цін на газ.

2011 року імпортні ціни на газ для PGNiG зросли на 24%, що не було повністю компенсовано підвищеннями тарифів для польських споживачів. Закупівельна ціна для PGNiG в рамках контракту з "Газпромом" прив'язана до мінливої середньої ціни нафти за 9 місяців 2011р., яка тільки в IV кварталі 2011 р. зросла на 44% в річному обчисленні - до 111,6 дол./бар. Проте польській компанії вдалося частково диверсифікувати джерела закупівель газу, зокрема завдяки з'єднанню газопроводів Польщі та Чехії.

PGNiG в I кварталі 2012 р. скоротила прямі закупівлі газу у ВАТ "Газпром" на 25% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 2,1 млрд куб. м. Таким чином, частка "Газпрому" у загальному обсязі імпорту країни знизилася з 91% до 71%.

Зниження закупівель пов'язане з високою ціною російського газу: в I кварталі середня ціна імпортованого газу збільшилася на 41% через зростання цін на нафту. Водночас перепродувати імпортований з Росії газ компанія була змушена за нижчими цінами, що призвело до збитків - в I кварталі ц.р. чистий прибуток PGNiG знизився більш ніж на 70% - до 88,4 млн дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram