ГоловнаЕкономікаДержава

У Криму через брак коштів руйнуються дороги

Комунальники стверджують, фінансування вистачає лише на підтримання нинішнього стану дорожнього покриття.

У Криму через брак коштів руйнуються дороги

Цього року на ремонт автодоріг Криму виділено тільки 5,9% бюджетних коштів від нормативної потреби.

Про це повідомив начальник Служби автомобільних доріг в АРК Валентин Завойчинський на нараді в Сімферополі.

За його даними, згідно з державними будівельними нормами України, капітальний ремонт доріг слід проводити раз на 18 років, проте у зв'язку з недостатнім фінансуванням пропущено по два-три міжремонтні терміни. В підсумку в Криму спостерігають "катастрофічне руйнування доріг".

"Для виправлення ситуації на дорогах необхідно виконувати близько 700 кілометрів планово-попереджувального і 150 кілометрів капітального ремонту щорічно. Однак поточного фінансування ледь вистачає на підтримання нинішнього експлуатаційного та санітарно-естетичного стану доріг", - констатував Завойчинський.

Він також додав, що на стан кримських доріг негативно вплинули аномальні погодні умови цієї зими, коли в окремих регіонах Криму температура повітря опускалася до позначки 36-37 градусів нижче за нуль.

Водночас, незважаючи на брак фінансування, за 6 місяців цього року дорожньо-експлуатаційні організації регіону виконали ямковий ремонт доріг загального користування на площі понад 153 тис. квадратних метрів.

Крім того, задля безпеки дорожнього руху із початку року на автодорогах Криму встановлено та замінено 1 330 дорожніх знаків, установлено 1 735 напрямних стовпчиків, відремонтовано 69 км дорожнього огородження. Також оновлено дорожню розмітку проїжджої частини на площі більш ніж 1 тис. км, ці роботи тривають.

Тим часом прем'єр-міністр Микола Азаров обурений затримками в розвитку транспортної інфраструктури України. Як заявив прем'єр, відкриваючи засідання уряду в середу в Києві, з 2,1 млрд гривень, передбачених держбюджетом на удосконалення транспортної інфраструктури, в регіони перераховано вже більш ніж 1 млрд гривень.

При цьому він зазначив, що за перше півріччя для ремонтно-будівельних робіт на вулицях і дорогах комунальна влада використовувала тільки третину з переказаних коштів. У деяких областях, зокрема, Закарпатській, Кіровоградській, Сумській, рівень використання коштів не перевищує 10%, а в Харківській області використання цих коштів "нульове", зазначив Азаров.

За словами прем'єра, рівень використання грошових коштів у Криму коливається в межах 60-70%.

Як раніше повідомляли, Львівщина отримала на ремонт доріг 400 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram