ГоловнаЕкономікаДержава

Україна продовжує переговори з Росією щодо закупівлі газу на 2013 рік

У Кабміні вважають, що час для цього ще є.

Україна продовжує переговори з Росією щодо закупівлі газу на 2013 рік
Фото: www.profi-forex.org

Питання заявки України на закупівлю газу в Росії в 2013 році на стадії обговорення.

Про це повідомив журналістів перед початком засідання Кабінету Міністрів заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Макуха.

"Питання відпрацьовуємо. Тривають переговори, власне, це питання обговорювали 12 липня", - сказав він.

Макуха зазначив, що до початку закупівель газу наступного року ще є час, і Україна зробить усе необхідне для того, щоб питання вирішили вчасно.

Нагадаємо, Україна надіслала "Газпрому" заявку на імпорт російського газу в обсязі 27 млрд кубометрів 2013 року. 27 червня міністр енергетики Юрій Бойко заявив, що Росія погодила її, проте того ж дня голова "Газпрому" Олексій Міллер спростував слова міністра. Він зазначив, що жодних домовленостей про контрактні обсяги поставок газу в Україну 2013 року немає.

Водночас у РФ стверджують, що час для переговорів щодо обсягів закупівель палива на цей рік уже втрачено: річний контрактний обсяг можна змінити не пізніше, ніж за півроку до початку поставок. Таким чином, контрактну кількість газу на 2013 рік можна змінити до 1 липня.

Залишається не до кінця зрозумілим і обсяг поставок газу на 2012 рік. Виходячи з річного контрактного обсягу в 52 млрд. кубометрів, про який каже "Газпром", Україна 2012 року повинна сплатити не менш ніж 41,6 млрд кубометрів газу (за умовою "бери або плати"). Тим часом прогнозований баланс надходжень і розподіл природного газу на 2012 рік, затверджений урядом України, передбачає закупівлю "Нафтогазом" і компанією Ostchem Дмитра Фірташа на рівні лише 35 млрд кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram