ГоловнаЕкономікаБізнес

Польща відмовилася продавати компанію росіянину

Польська хімкомпанія Azoty Tarnów відмовилася від щедрої пропозиції російської Acron.

Польща відмовилася продавати компанію росіянину

Акціонери польської Azoty Tarnów в суботу вирішили збільшити капітал на 75% (240,4 млн злотих або майже $70 млн). До цього кроку вони вдалися, щоб уникнути поглинання російською хімкомпанією Acron. Про це повідомляє газета Wyborcza.

Ще в травні Acron зробив пропозицію про купівлю 66% акцій польської Azoty Tarnów, що дало б можливість отримати контрольний пакет. Тоді було запропоновано 36 злотих або близько $10,4 за акцію, що вже було вище за ринкову ціну. Напередодні позачергового збору акціонерів російська компанія збільшила свою пропозицію ще на 25% - до 45 злотих або близько $13 за акцію.

"Збільшивши ціну, ми підкреслили нашу повну рішучість здійснити цей проект", - заявив Володимир Кантор, віце-президент Групи Acron.

Як стверджує Forbes.ru, для Acron, який реалізує свою продукцію в 60-і країнах світу, угода допоможе росіянам вийти на нові ринки. Адже Azoty Tarnów - один з найбільших хімічних холдингів в Європі.

Найбільшим противником продажу акцій польської компанії був її найбільший акціонер - Держказначейство Польщі, якому належить пакет у розмірі 32,05%. Уряд навіть сприяє об'єднанню Azoty Tarnów з їх основним польським конкурентом Pulawy SA. Саме тому емісія акцій Azoty Tarnów відбувається в інтересах акціонерів Pulawy SA. Одна акція Pulawy SA буде прирівнюватися 2,5 акції Azoty Tarnów.

Польський виробник мінеральних добрив Azoty Tarnów на 32,05% належить польській державі. Інші великі акціонери - пенсійні фонди ING (12,92%), Aviva (9,36%), Generali (5,06%) і страхова група PZU (5,26%).

Російський виробник мінеральних добрив Acron через ланцюжок юросіб знаходиться під контролем російського олігарха В'ячеслава Кантора (статок $2,3 млрд за оцінкою Forbes 2012 року, 39-е місце в рейтингу підприємців).

Нагадаємо, Мінагрополітики України бореться за здешевлення мінеральних добрив.

Переклад з польської Olha Komyz.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram