ГоловнаЕкономікаДержава

Держава провалила програму розвитку бізнесу, - РП

З 20 запланованих заходів повністю втілено лише один.

Держава провалила програму розвитку бізнесу, - РП
Фото: www.zoda.gov.ua

Міністерство економіки протягом 2009-2011 років та першого кварталу 2012 року не вживало достатніх заходів для розвитку бізнесу. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати України.

"Міністерство не виконало Національну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні. З 20 запланованих в рамках програми заходів повністю втілено лише один, чверть взагалі не виконані, а оцінити результативність інших проведених заходів неможливо через декларативний характер звітності. Програма не сприяла зростанню малого та середнього бізнесу, про що свідчить зменшення чисельності працюючих у цій сфері в середньому на 2% щорічно і збільшення кількості збиткових малих підприємств з 33,7% 2006 року до 41,4% 2010 року", - йдеться в повідомленні.

Неефективний менеджмент Мінекономрозвитку призвів до того, що 13,9 млн грн, передбачених 2011 року держбюджетом на Національну програму, а також на бюджетну програму мікрокредитування суб'єктів малого підприємництва, взагалі не були використані.

Крім того, за даними Рахункової палати, не дала очікуваного ефекту і програма заходів з перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва. Цілісна система перепідготовки не створена, контроль за використанням бюджетних коштів навчальними закладами, які беруть участь в програмі, не налагоджено.

Через неналежний контроль з боку Мінекономрозвитку, вузи-учасники програми використовували 3,9 млн грн неефективно, 0,7 млн грн - неекономно (завищення витрат на канцтовари, науково-методичну літературу, відрядження викладачів).

На думку Рахункової палати, національна програма розвитку малого підприємництва в Україні протягом 11 років дії не змінювалася, вона досі не містить даних про конкретні обсяги і джерела її фінансування, терміни та етапи реалізації. Програма перепідготовки також не адаптована до сучасних вимог, що взагалі ставить під сумнів її існування.

Нагадаємо, Президент Віктор Янукович обіцяв бізнесу сприятливі умови для роботи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram