ГоловнаЕкономікаБізнес

Владу запідозрили в завищенні показників врожаю

Томенко заговорив про "продрозверстку".

Владу запідозрили в завищенні показників врожаю
Фото: Макс Левин

Віце-спікер Микола Томенко має намір вимагати в міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка роз'яснень, чи існує урядове розпорядження про збільшення статистики врожаю зернових 2012 року.

Як сказано в повідомленні прес-служби Томенка, такі підозри виникли у віце-прем'єра після того, як йому депутат Черкаської облради Володимир Гресь передав документи керівників деяких підприємств області.

У цих документах підприємств потрібно списати поля в поганому стані, щоб вони не потрапили в статистику засіяних зерновими. Також від приватних господарств вимагають обов'язково здати конкретну кількість зерна на конкретні державні підприємства області.

На думку віце-спікера, такі директиви можуть поширюватися по всій країні, щоб приховати реальні показники врожаю.

"Микола Томенко повідомив, що звернеться до міністра аграрної політики і продовольства для того, щоб з'ясувати - це урядове розпорядження провести в Україну продрозверстку і відзвітувати про неймовірно велику кількість зібраного зерна чи це "геніальна" ідея черкаської влади. Крім того, політик має намір з'ясувати, чи була вказівка маніпулювати статистикою, зокрема, ліквідувати території тих посівів зерна, де урожаї малі або постраждали від негоди", - йдеться в повідомленні прес-служби віце-спікера.

Нагадаємо, що на 13 липня аграрії намолотили 10,7 млн зерна. Урожайність цього року становить лише 20,6 ц/га, тоді як торік - 28,4 ц/га.

За прогнозом Мінагропроду, врожай зерна 2012 року становитиме 45,3 млн тонн, що більше, ніж прогнозують у мінсільгоспі США або в галузевих асоціаціях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram