ГоловнаЕкономікаБізнес

Українців штрафуватимуть за кондиціонери, - юрист

Влада знайшла "золоту жилу" для закриття бюджетної діри.

Українців штрафуватимуть за кондиціонери, - юрист
Фото: vmdaily.ru

Верховній Раді запропонували підвищити штрафи за порушення правил благоустрою житлових будинків і будов. На думку юристів, справжнє призначення документа - в отриманні додаткового прибутку за рахунок штрафів за порушення в експлуатації інженерного обладнання, у тому числі кондиціонерів чи телеантен.

Законопроектом №10694 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення правил користування житловими будинками і житловими приміщеннями" пропонується підвищити штрафи за порушення правил користування житловими приміщеннями, сходовими майанчиками, ліфтами, під'їздами, прибудинковими територіями з 17-51 грн до 340-1360 грн для громадян та з 51-119 грн до 850-1700 грн для посадових осіб.

Воночас, за словами керуючого партнера ЮК "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Сергія Алексєєва, документ передбачає накладення штрафу за неправильну експлуатацію інженерного обладнання.

"Що таке інженерне обладнання - це все, чим укомплектовано кожен будинок. У першу чергу, - це санітарно-технічні системи та прилади опалення, вентиляція, в тому числі кондиціонери, каналізація, системи електрообладнання, радіомережі, телефон, телебачення. Тобто за законом до будь-якої людині можуть прийти і перевірити, як вона встановила кондиціонер, телеантену, чи в дозволеному місці просвердлила отвір для вентиляції квартири або офісу. Враховуючи те, що всіх цих правил по суті ніхто не знає, порушниками стануть всі. А штрафи можуть досягати 1700 гривень", - підкреслив юрист.

Він також додав, що ходоки з контролюючих органів в першу чергу підуть до бізнесу.

Вторинний інтерес для перевіряючих представлятимуть мешканці багатоквартирних будинків, "порушення" яких можна підтвердити, оглянувши, наприклад, як встановлено кондиціонер, телеантену та інше інженерне обладнання.

"Фактично депутати готують чиновникам нову "золоту" жилу в загальнодержавних масштабах. Прикметно, що рівень штрафів істотно варіюється, що дозволить чиновникам домовлятися з порушниками, пропонуючи заплатити, наприклад, 1700 гривень у скарбницю або кілька сотень відкупних. Головною цільовою аудиторією законопроекту стане дрібний та середній бізнес, якому доведеться відкуповуватися від нових перевірок і вивчати правила експлуатації інженерних систем. Підприємству буде простіше заплатити невеликий штраф, ніж занурюватися в тривалу бюрократичну тяганину", - впевнений Алексєєв.

Нагадаємо, минулого року Рада замовила реконструкцію системи кондиціонування за 5 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram