ГоловнаЕкономікаФінанси

Українцям дали привід не платити підвищених ставок за кредитами

Верховний Суд став на бік позичальників.

Українцям дали привід не платити підвищених ставок за кредитами
Фото: znaikak.ru

Верховний Суд підтримав вкладника у справі про одностороннє підвищення кредитної ставки Укрсоцбанком для клієнта його севастопольського відділення.

Як пише "Деловая столица", банк ще 2008 року підняв відсотки споживчого кредиту із 12% до 13,5% річних і відправив на домашню адресу позичальника поштове повідомлення про це. Кредитор повважав, що цього достатньо, і не наполіг на підписанні додаткової угоди. Проте клієнт подав позов і заявив у суді, що нічого не знав про лист банку, а підпис на поштовій відомості не його, а третьої особи. Збільшення ж своїх щомісячних платежів він пояснив судді просто: прагненням якомога швидше погасити позику.

У підсумку Верховний Суд став на бік позичальника і визнав незаконним підвищення відсоткової ставки кредиту без згоди позичальника, а також зобов'язав Укрсоцбанк перерахувати підвищені кредитні платежі та зарахувати їх як погашення позики.

Як пише видання, відразу після появи зазначеної постанови, юристи зауважили, що судитися так з банком варто лише клієнтам, які не підписали з фінустановою додаткової угоди. Але згодом усе-таки знайшли у вітчизняному законодавстві лазівку, яка дозволяє розраховувати на аналогічне рішення суду всім позичальникам. Зокрема, ст. 233 Цивільного кодексу дозволяє громадянину довести, що його примусили до підписання нового договору "під впливом складних обставин". А ці "обставини" можна знайти практично в усіх стандартних кредитних договорах: у разі відмови платити підвищену ставку банк може зажадати від клієнта відразу погасити всю суму залишку позики.

Нагадаємо, що банкіри знайшли спосіб оминути заборону на зміну умов кредитування в односторонньому порядку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram