ГоловнаЕкономікаДержава

Аграріям пророкують мільярдні збитки

За розрахунками УКАБ, в середньому собівартість виробництва ранніх зернових поточного року становитиме 1800-2000 грн/т.

Аграріям пророкують мільярдні збитки
Фото: automotorblog.com

В результаті засухи врожайність ранніх зернових у найбільш постраждалій степовій зоні України зменшилася з 22 ц/га до 16 ц/га, що призведе до збитковості виробництва на рівні 15-20%.

Про це йдеться в повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Крім матеріальних збитків від негоди, додатковим фінансовим навантаженням для аграріїв стало збільшення на 75,6% нормативної грошової оцінки землі, в результаті цього року сільгоспвиробники зазнають рекордні втрати - близько 10 млрд. грн.

"Збиток від засухи плюс індексація грошової оцінки землі на 75% сумарно заберуть з кишені українського сільгоспвиробника близько 10 млрд грн. Такий вантаж може виявитися непідйомним для багатьох українських агровиробників, оскільки робить їх неконкурентоспроможними порівняно з російськими виробниками і загрожує згортанням виробництва", - зазначив президент асоціації УКАБ Алекс Ліссітса.

Ми маємо певні втрати валу зернових порівняно з минулим роком, але рівень світових цін і показники виробництва свідчать, що ціни компенсують цей недобір. І я впевнений, що ті, хто цього року працювали з зерновими, будуть у виграші

— міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк

Низька врожайність автоматично збільшує собівартість вирощеної продукції. За розрахунками УКАБ, в середньому собівартість виробництва ранніх зернових поточного року становить 1800-2000 грн/т, тимчасом як реалізаційні ціни в залежності від якості знаходяться в межах 1500-1700 грн/т. Тобто збитковість виробництва становить 15-20%, а сільгоспвиробники втрачають 300-400 грн на кожній тонні. У лісостеповій зоні, де ситуація з урожаєм дещо краща, більшість виробників в результаті насилу "вийдуть в нуль".

За оцінками експертів УКАБ, сільгоспвиробники України недоотримають близько 3,5 млн т ранніх зернових в результаті негоди, що еквівалентно матеріальному збитку в розмірі 5,6 млрд. грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram