ГоловнаЕкономікаБізнес

Карл Маркс з'явився на MasterCard у Німеччині

Клієнти банку Sparkasse із Хемніца вибрали Маркса.

Карл Маркс з'явився на MasterCard у Німеччині

Через двадцять років після падіння Берлінського муру деякі східні німці все ще підтримують Карла Маркса, пише Reuters.

У кожнім разі якщо йдеться про зображення засновника марксизму на пластиковій картці.

Банк Sparkasse із міста Хемніц у Саксонії провів опитування клієнтів, кого з великих вони хотіли б бачити на пластику MasterCard. Більш ніж третина вибрала зображення бронзового бюста знаменитого бороданя, німецького філософа XIX століття Карла Маркса, який передбачив крах капіталізму і перемогу комунізму в усьому світі.

Тепер Маркс суворо дивиться на логотип MasterCard.

Фото: NPR
До

падіння Берлінського муру місто Хемніц називалося Карл-Маркс-Штадт. Зображення Маркса красувалося на банкноті в 100 марок. 23 квітня 1990 року 76% жителів проголосували за те, щоб повернути місту стару назву. З 1 червня 1990 року місто знову називається Хемніц.

Фото: http://bonistiks.ru
У центрі Хемніца досі красується семиметровий бюст Карла Маркса. Після краху комунізму населення міста скоротилося майже на 20%. І багато жителів ностальгують за старими-добрими часами, коли було мало свобод, але соціальні стандарти були високі. І такі настрої не тільки у Східній Європі.
Монумент Карлу Марксу в Хемніці
Фото: Вікіпедія
Монумент Карлу Марксу в Хемніці

"Ми навіть отримували запити від клієнтів із заходу Німеччини. Вони питають, чи можна відкрити картку в нас, щоб отримати її з Марксом", - сказав банкір Вірц Шпаркассе (Wirtz Sparkasse) журналістам Reuters.

Дослідження громадської думки 2008 року засвідчило, що 52% східних німців виступали проти ринкової економіки (вони сказали, що така економічна модель їм "не підходить"). 43% виступили за повернення соціалізму.

Нагадаємо, нещодавно

американський економіст похвалив Карла Маркса за прозорливість.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram