ГоловнаЕкономікаФінанси

Арбузов хоче перевести частину торгівлі з Росією на рублі

Глава НБУ розповів про свою поїздку до Китаю.

Арбузов хоче перевести частину торгівлі з Росією на рублі
Фото: Пресс-служба НБУ

Національний банк планує підписати угоду про валютний своп з Росією, яка дозволить вести торгівлю між країнами без залучення валют третіх країн.

Про це заявив глава Нацбанку Сергій Арбузов в інтерв'ю за результатами візиту в Китай, яке розміщене на сайті регулятора.

"Ми плануємо підписати своп з Росією. Ми маємо величезний товарообіг з цим партнером. Якщо ми переведемо всі розрахунки, а товарообіг з Росією близько $50 млрд, то це буде величезний своп між нашими банками", - заявив Арбузов.

Глава НБУ також додав, що такі переговори планується відновити і з Білоруссю.

"Ми колись вели переговори, потім припинили, зараз плануємо відновити. Це дуже зручно для нашої країни, тому ми продовжимо підписувати свопи з нашими партнерами. Хоча деякі клієнти можуть не перейти на ці валюти і залишаться у звичній ситуації, в якій вони працюють. Це право вибору", - зауважив глава Нацбанку.

Водночас він також прокоментував підписання валютного свопу з Китаєм. Зокрема, він заявив, що наразі угода стосується тільки суми в 20 млрд грн, однак вона може бути збільшена. Арбузов вважає, що ця домовленість якщо і вплине на курс гривні, то тільки в позитивному плані.

Нагадаємо, що НБУ підписав з Народним банком Китаю трирічний договір з валютних свопів в розмірі $2,36 млрд.

Підписання зазначеної угоди надасть можливість суб'єктам господарювання обох країн використовувати національні валюти для здійснення експортно-імпортних операцій та проведення розрахунків у національних валютах без залучення валют третіх країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram