ГоловнаЕкономікаДержава

Росія вимагає від України збільшити закупи газу

В Україні вважають доводи російської сторони непереконливими.

Росія вимагає від України збільшити закупи газу
Фото: rambler.ru

Росія зажадала від України збільшити обсяги заповнення газових сховищ щонайменше на 8 млрд кубометрів, пише "Коммерсантъ-Украина" з посиланням на свої джерела в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості і "Газпромі".

"Нам сказали, що для безпроблемного осінньо-зимового періоду в ПСГ треба запомпувати ще 8 млрд кубометрів газу, сплативши їх додатково", - розповів співрозмовник видання в українському міністерстві про останню зустріч міністра Юрія Бойка і голови правління "Газпрому" Олексія Міллера.

Зважаючи на затверджений Кабміном газовий баланс на 2012 рік, "Нафтогаз" планує закупити лише 27 млрд кубометрів. Якщо виконати вимогу Росії, обсяги закупівель зростуть до 35 млрд кубів.

Україна відповіла відмовою на цю пропозицію. "Доводи "Газпрому" непереконливі. Приміром, транспортуючи газ через Nord Stream, ПСГ узагалі не використовують. Тому аргументи російської монополії про те, що для забезпечення стабільного прокачування газу в ЄС Україна повинна запомпувати великі обсяги, є недоречними", - кажуть у Міненерговугілля.

Нагадаємо, що "Нафтогаз" раніше заявляв, що газовий резерв в українських сховищах для транспортування палива в ЄС повинна створювати Росія, але в підсумку погодився витратити на це $2 млрд доходів, отриманих від транзиту російського палива.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram