ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" доведе "Північний потік" до Британії

Ухвалено рішення про будівництво двох додаткових гілок газопроводу.

"Газпром" доведе "Північний потік" до Британії
Фото: nord-stream.com

"Газпром" ухвалив рішення про доцільність будівництва двох додаткових гілок газопроводу "Північний потік", одна з яких може дійти до Великобританії.

Про це заявив голова правління газової монополії Олексій Міллер.

Міллер додав, що склад акціонерів для цієї четвертої нитки може змінитися. Зараз в компанії Nord Stream AG, яка здійснює прокладку й експлуатацію "Північного потоку", "Газпрому" належить 51% акцій. Німецькі концерни BASF/Wintershall і E.ON Ruhrgas володіють по 15,5% акцій, а голландська Gasunie і французька GDF - по 9%.

Про те, що потужність газопроводу може бути збільшена, в "Газпромі" заявили в грудні 2011 року. Тоді Міллер зазначив, що газовий концерн почне розробку технічно-економічного обґрунтування по третій і четвертій гілках "Північного потоку". У разі запуску додаткових гілок сукупний експорт палива по газопроводу можна було довести до 110 мільярдів кубометрів на рік.

Зараз "Газпром" поставляє паливо по першій з ниток "Північного потоку", яку було запущено в листопаді 2011 року. Її пропускна здатність становить 27 мільярдів кубометрів газу на рік. 18 квітня 2012 року Nord Stream повідомила про дострокове завершення укладання другої нитки газопроводу. Планується, що постачання палива по другій гілці почнеться в жовтні, після чого потужність "Північного потоку" подвоїться і становитиме 55 мільярдів кубометрів на рік.

Великобританія є одним з лідерів з видобутку газу в Європі. Однак у зв'язку з вичерпанням своїх традиційних родовищ у Північному морі, Лондон змушений закуповувати дедалі більше палива за кордоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram