ГоловнаЕкономікаФінанси

Платіжний баланс України третій місяць тримається в "плюсі​​"

Порівняно з квітнем він знизився на 5%.

Платіжний баланс України третій місяць тримається в "плюсі​​"
Фото: segodnya.ua

Профіцит зведеного платіжного балансу України у травні становив $483 млн. При цьому, як повідомляє сайт Національного банку, профіцит зафіксовано третій місяць поспіль.

Проте в місячному вимірі показник знизився на 5% порівняно з $508 млн профіциту у квітні.

При цьому щодо травня 2011 року ($23 млн) профіцит зріс у 21 раз. У підсумку за 5 місяців 2012 року сальдо зведеного платіжного балансу стало позитивним - $422 млн (за підсумками 4 місяців був дефіцит). Варто зазначити, що за січень-травень 2011 р. профіцит балансу становив $2,17 млрд.

У травні порівняно з квітнем на 17,3%, до $684 млн, збільшився дефіцит рахунку поточних операцій (переважно через збитки на $199 млн і погіршення товарного балансу), що трохи компенсувалося посиленням профіциту фінансового рахунку - на 6,9%, до $1,166 млрд.

Відповідно до визначення в Банківській енциклопедії Сергія Арбузова, платіжний баланс - це співвідношення між сумою грошових надходжень, отриманих країною з-за кордону, і сумою здійснених нею платежів за кордон. До платіжного балансу належать розрахунки з зовнішньої торгівлі, послуг, неторгових операцій, доходи від капіталовкладень за кордоном, туризму, грошові перекази фізосіб, виплати іншим країнам за позиками тощо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram