ГоловнаЕкономікаБізнес

Грузія готова будувати газопровід у Європу, оминаючи Росію

Реалізацію проекту газопроводу Nabucco відкладають із року в рік.

Грузія готова будувати газопровід у Європу, оминаючи Росію
Фото: money.cnn.com

Грузія зацікавлена в реалізації проекту AGRI - альтернативи газопроводу Nabucco, що перелбачає доставку природного газу з Каспійського регіону морем, оминаючи Росію.

Про це розповів міністр закордонних справ Грузії Григол Вашадзе.

Міністр зазначив, що проект Nabucco принципово важливий. "Але невідомо, чи відбудеться проект взагалі, оскільки всі говорять: "Так-так, Nabucco буде", - а його реалізація відкладається з року в рік", - зазначив він.

При цьому, за словами міністра, AGRI набагато дешевший, його можна реалізувати значно швидше. "Усі держави, які беруть участь у цьому проекті, не тільки й далі зацікавлені, а й рішуче налаштовані. Не тільки Грузія й Азербайджан, а, перш за все, європейські країни-споживачі, яким потрібні альтернативні джерело та маршрут отримання енергоносіїв", - заявив Вашадзе.

"Наразі до проекту залучено Румунію й Угорщину. Але ми сподіваємося, що до нього приєднаються й інші європейські держави. Подивимося, що буде на саміті AGRI, запланованому на кінець року", - сказав він.

Проект AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector) передбачає доставку газу з Каспійського регіону в обхід Росії. Політичну декларацію про його створення у вересні 2012 року підписали президенти Азербайджану, Грузії, Румунії, а також прем'єр-міністр Угорщини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram