ГоловнаЕкономікаБізнес

Білорусь відмовилася від нафти з Венесуели

Каракас надав братерську допомогу в потрібний момент, але зараз вона вже не потрібна.

Білорусь відмовилася від нафти з Венесуели
Фото: www.nadzor-info.ru

Білорусь припинила імпорт венесуельської нафти з червня, заявив журналістам перший віце-прем'єр Володимир Семашко.

"Поставки нафти з Венесуели були братерською допомогою нашій країні в потрібний момент", - зазначив Семашко та нагадав, що угоду про постачання 10 млн тонн нафти протягом чотирьох років Білорусь і Венесуела підписали 2010 року, після того як Росія обмежила безмитні поставки 6,3 млн тонн. За все, що було понад цього обсягу, Білорусь мала платити за стандартним російським митом.

Договір з Каракасом дозволив Мінську диверсифікувати поставки сировини. Танкери привозили венесуельську нафту в естонські порти, звідки та залізничними цистернами доставлялася на Новополоцький нафтопереробний завод "Нафтан". Частина нафти також прокачувалася по українському нафтопроводу "Одеса-Броди" за своп-схемами. Таким чином, Білорусь отримувала до 160 тис. тонн нафти на місяць.

"Якби не було цих поставок нафти з Венесуели в 2010-2012 роках, то не було б угоди, яку було підписано 25 листопада 2011 року з Росією про постачання нафти і нафтопродуктів. Я в цьому переконаний", - підкреслив Семашко та додав, що нинішня кон'юнктура нафтового ринку дозволяє отримувати дешевшу нафту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram