ГоловнаЕкономікаДержава

У Кабміні підрахували вигоди від ЗВТ з В'єтнамом

Від в'єтнамців можуть постраждати українські рибалки та працівники легкої промисловості.

У Кабміні підрахували вигоди від ЗВТ з В'єтнамом
Валерий Пятницкий
Фото: segodnya.ua

Створення зони вільної торгівлі з В'єтнамом збільшить ВВП України на 1,25 млрд грн і 1,39 млрд грн першого та другого року відповідно, пише "Коммерсант-Украина".

У Мінекономіки дійшли висновку, що в разі взаємного обнулення митних ставок у перші два роки роботи режиму вільної торгівлі темпи зростання ВВП України прискоряться на 0,07 процентних пункту, а кількість робочих місць щороку збільшуватиметься на 21,6 тис.

Найбільше можуть виграти українські металурги, хіміки і машинобудівники, а негативні наслідки прогнозуються лише для риболовної та легкої промисловості.

Згідно з результатами дослідження, створення ЗВТ має переломити неприємну для України тенденцію зростання негативного сальдо двосторонньої торгівлі з В'єтнамом.

За даними Державної служби статистики, за підсумками 2011 року обсяг українського експорту до В'єтнаму впав на 20%, до $109,3 млн, а обсяг в'єтнамського товарного імпорту зріс на 78,4%, до $209,7 млн.

За словами уповноваженого уряду з питань європейської інтеграції Валерія П'ятницького, переговори про ЗВТ можуть розпочатися вже восени цього року.

Нагадаємо, раніше Мінекономіки оприлюднило результати дослідження, що присвячене впливу на зростання економіки України створення ЗВТ з Туреччиною, Ізраїлем, Марокко, Сирією та Канадою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram