ГоловнаЕкономікаБізнес

Бурова установка "Незалежність" скоро буде в Україні

У Сингапурі завершено її будівництво.

Бурова установка "Незалежність" скоро буде в Україні

На судноверфі компанії Keppel FELS Limited (Keppel FELS, Сингапур) завершено будівництво другої український самопідйомної бурової установки (СПБУ), якій за присутності керівників компаній "Нафтогаз України" і Keppel FELS було присвоєно назву "Незалежність". Спорудження СПБУ завершено до запланованого терміну, і вже найближчим часом платформу відправлять в Україну, де вона відразу розпочне свою роботу на шельфі Чорного моря. Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України".

В урочистостях із цієї нагоди взяли участь голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз Українм" Євген Бакулін (України), виконавчий директор Keppel O&M Тонг Чонг Хеонг (Сингапур), голова правління ВАТ "Ризька судноверф" Василь Мельник (Латвія), голова правління "Чорноморнафтогаз" Валерій Ясюк (Україна) й інші представники української, сингапурської та латвійської компаній.

Євген Бакулін, зокрема, сказав: "Ми зацікавлені у швидкому збільшенні видобутку природного газу і нафти на українському шельфі Чорного й Азовського морів. Ще одна бурова установка - "Незалежність" - значно розширить наші можливості з пошукового й експлуатаційного буріння, що сприятиме посиленню енергетичної незалежності нашої держави. Компанія Keppel FELS широко відома у світі своїми високими стандартами якості і швидкими темами виконання замовлень, тому ми задоволені співпрацею з нею".

Під час урочистої церемонії Тонг Чонг Хеонг зазначив: "Ми раді підтримати Україну в її прагненні розширити можливості для розвідки і видобутку вуглеводнів. На сьогодні українська СПБУ ("Петро Годованець"), яку вже доставлено в Чорне море, є найсучаснішою в регіоні. Для нас велика честь, що Україна вирішила працювати з нами, і ми сподіваємося на продовження цього взаємовигідного партнерства".

"Бурова установка "Незалежність" може працювати на глибині до 120 м і бурити свердловини на глибину до 9000 м. СПБУ класу B виробництва Keppel FELS, до якого належать українські "Петро Годованець" і "Незалежність", мають тривалий термін експлуатації та мінімальні обсяги шкідливих викидів. 2009 року ця модель бурових платформ отримала престижну нагороду за інженерні досягнення сингапурського Інституту інженерів завдяки своїм високим стандартам екологічності. Платформи такого класу успішно працюють у різних куточках світу", - йдеться в повідомленні державного холдингу.

Нагадаємо, за підтримки НАК "Нафтогаз України" "Чорноморнафтогаз" проходить етап докорінної модернізації виробництва, яка виведе підприємство на новий рівень освоєння шельфу Чорного й Азовського морів і дозволить у стислі терміни значно збільшити видобуток газу, почати видобуток нафти і відкрити кілька нових родовищ нафти і газу. Ключовий момент модернізації - придбання двох високотехнологічних самопідйомних бурових установок.

Раніше опозиція заявляла про завищення вартості бурових. Ці звинувачення були спростовані незалежним аудитом найбільшої американської корпорації Halliburton.

Група Keppel O&M є лідером у сфері судноремонту та конверсії, а також будівництва спеціалізованих суден. Група володіє глобальною мережею із 20 верфей і офісів в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, Мексиканській затоці, Бразилії, Каспійському морі, на Близькому Сході та в Північному морі.

RIGAS KUGU BUVETAVA ("Ризька судноверф") є публічною компанією з 1995 року і має великий досвід роботи з усіма видами плавучого устаткування, у тому числі і з буровими установками. За контрактом, компанія бере на себе зобов'язання постачити СПБУ в Україну "під ключ", зокрема її комплектацію, та забезпечити транспортування в акваторію Чорного моря разом з роботами з її демонтажу та монтажу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram