ГоловнаЕкономікаДержава

Активісти закликають уряди країн ЄС і України підтримати стійку енергетику

Учасники акції повідомили про створення народного руху.

Активісти закликають уряди країн ЄС і України підтримати стійку енергетику
Фото: rencentre.com

Активісти-екологи закликали фінансувати стійку відновлювальну енергетику в Україні. Під час відкриття Європейського тижня енергоефективності вони провели акцію і звернулися до представників Європейського Союзу й України з пропозицією підтримувати введення нових потужностей стійкої енергетики, що допомогло б поступово скорочувати виробництво енергії з викопного палива.

"Ми створюємо глобальний народний рух, щоб показати, що люди прагнуть вкладати свої податки в стійку енергетику, освіту, науку, охорону здоров'я або захист лісів, а не у вугілля, - пояснює учасник акції, Ольга Мончак, координатор Міжнародного кліматичного руху "350.org" в Україні. - Сьогодні ж в Ріо-де-Жанейро, Сіднеї, Лондоні та Нью-Делі відбулася передача політикам одного мільйона підписів за скасування субсидування викопних видів палива, приурочена Конференції ООН зі сталого розвитку".

Незважаючи на те, що в Україні останнім часом реалізують усе більше проектів з альтернативної енергетики, загальна частка електроенергії, яку виробляють із поновлюваних джерел, досі не перевищує 0,5%. До того ж, уряд України планує значною мірою покладатися на викопне паливо і в майбутньому. Так, проект оновленої Енергетичної стратегії України до 2030 року передбачає значне нарощування споживання викопних паливно-енергетичних ресурсів. Зокрема, планують збільшити видобуток і споживання вугілля для потреб енергетики з 51 млн т до 75 млн. т умовного палива 2030 року.

Окрім цього, вугільна промисловість в Україні традиційно збиткова, і уряд щорічно надає їй значні субсидії. 2010 року субсидії сягнули 7,7 млрд. грн, що становило 2% від сукупних державних витрат України, або вчетверо більше, ніж 2001-го.

"Основною причиною повільного розвитку чистої енергетики в Україні є субсидування видобутку викопного палива, - говорить Андрій Мартинюк, голова Робочої групи неурядових організацій (НУО) з питань зміни клімату. - Навіть багаті країни не в змозі одночасно підтримувати "брудну" і шкідливу для клімату енергетику на вугіллі, нафті та газі й паралельно фінансувати розвиток відновлюваних джерел енергії та енергоефективності".

Скорочення субсидій на викопне паливо є одним із найактуальніших завдань, що було визначено на саміті Великої двадцятки ще 2009 року, і яке підтвердила Велика вісімка на зустрічі 2012-го. Країни погодилися "поступово відмовитися в середньостроковій перспективі від субсидій на неефективне викопне паливо, які стимулюють марнотратне споживання". Скорочення субсидування викопного палива принесе економічні, енергетичні та екологічні позитивні наслідки.

"Міжнародні державні банки, наприклад, Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), також повинні припинити фінансово підтримувати проекти з видобутку вугілля, - говорить Владлена Марцинкевич, представник мережі НУО "Бенквоч". - Попри це, факти свідчать про сукупне збільшення інвестицій ЄБРР у викопне паливо в країнах операцій цього банку. ЄС, як основний акціонер банку, повинен вплинути, щоб цю загрозливу тенденцію було зупинено".

Усе більше європейських країн доводять, що є можливість замінити шкідливі для навколишнього середовища джерела енергії на поновлювані. Данія до 2030 року планує виробляти 60% за рахунок поновлюваних джерел енергії. Австрія та Німеччина планують довести частку зеленої енергетики до 40-50%. Так, у травні цього року в Німеччині було побито рекорд - 50% споживання енергії було забезпечено за рахунок сонячної енергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram