ГоловнаЕкономікаФінанси

Ставки за депозитами і кредитами можуть знизитися, - банкір

За словами заступника голови "Ощадбанку" Антона Тютюна, цьому може сприяти низька інфляція.

Ставки за депозитами і кредитами можуть знизитися, - банкір
Фото: Макс Левин

Зниження інфляції в Україні створює передумови для зменшення ставок за депозитами, що призведе і до здешевлення кредитів.

Таку думку висловив заступник голови правління "Ощадбанку" Антон Тютюн.

На його думку, виходячи саме з таких очікувань, уряд ухвалив рішення, що 16% річних - максимальна ставка за іпотечними кредитами, яку держава готова здешевлювати для кінцевих позичальників до 3% в рамках однієї з соціальних ініціатив Президента.

"16% - це нижче, ніж ринкова ставка на сьогодні. Проте це якийсь орієнтир, куди банки повинні йти для того, щоб бути учасниками в цій програмі", - зазначив Тютюн.

Голова правління Агентства з рефінансування житлових кредитів Сергій Волков теж згоден, що поступово ставки на ринку, а також і на іпотечному, будуть знижуватися.

Водночас він вважає, що чи не основною рушійною силою цього процесу буде розвиток ринку іпотечних облігацій, які зможуть забезпечити банки не тільки дешевшим, але і тривалішим гривневими ресурсом.

Волков переконаний, що сьогодні висока вартість іпотечних позик зумовлена не тільки і не стільки дорогими депозитами, скільки наявністю в портфелі високої частки проблемної заборгованості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram