ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін хоче віддавати зарплатні борги коштом усіх працюючих

Утім, Тігіпко запевняє, що загальна сума соціальних внесків не побільшає.

Кабмін хоче віддавати зарплатні борги коштом усіх працюючих
Фото: Макс Левин

Уряд готує законопроект, який передбачає, що з відрахувань кожного працюючого українця буде створюватися фонд для погашення заборгованості із зарплати на держпідприємствах.

Про це вчора на прес-конференції в Миколаєві заявив віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

"Ми готуємо зараз законопроект, який передбачає солідарну відповідальність усіх працюючих щодо тих людей, які опиняються в такій ситуації, - сказав Тігіпко. - Радше за все, частину коштів єдиного соціального внеску перерозподілять з окремих соціальних фондів іще в один фонд, у якому не буде окремо створюватися адміністрація, але в якому будуть накопичуватися кошти для підприємств, на яких буде отака ситуація".

Як пояснив Тігіпко, "це означає, що ми всі з кожної заробітної плати, без збільшення навантаження, будемо робити відрахування".

"Ви сьогодні в середньому платите 36,6% єдиних соціальних внесків. Ми передбачаємо, що якийсь внесок ми зменшимо, а частину цю перерахуємо туди, щоб заборгованість так ось можна було компенсувати", - зазначив він.

За словами Тігіпка, він наразі не бачить інших варіантів, як вирішити питання з погашенням такої заборгованості.

"Коли ми починаємо вникати конкретно в проблеми кожного підприємства, починаються суди, інвестори, які накрутили якісь борги, і в правовому полі вирішувати це дуже важко - затягується надовго. Іншого варіанта за наших умов я не бачу. Поки що не знайшов", - сказав він.

Тігіпко зазначив, що останнім часом заборгованість із заробітної плати по всій країні вдалося знизити. Однак залишилися проблеми з підприємствами-банкрутами та державними підприємствами оборонного комплексу.

Протягом найближчого року для погашення заборгованості із зарплати на держпідприємствах необхідно буде зібрати близько 1 млрд грн, наголосив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram