ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ: уряд навряд вкладеться в рамки дефіциту 1,8% від ВВП

Для збалансування бюджету доцільно було б підвищити податки для багатих, - МВФ

МВФ: уряд навряд вкладеться в рамки дефіциту 1,8% від ВВП
Фото: EPA/UPG

Уряд України навряд вкладеться в заплановані рамки дефіциту держбюджету 1,8% від ВВП, не збільшивши доходи і не зменшивши витрати, вважають у Міжнародному валютному фонді.

Про це заявив постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр під час круглого столу "Фінансова стабільність в Україні: основні виклики 2-го півріччя".

"Для збалансування бюджету, крім підвищення тарифів на газ, доцільно було б також підвищити податки для багатих, зменшити податкові пільги, а також, можливо, переглянути видаткову частину держкошторису в бік зменшення", вважає Альєр.

Натомість перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський переконаний, що дефіцит бюджету-2012 все-таки не перевищить 1,8%. Підстава для цього - поточна бюджетна динаміка, зокрема підвищення надходжень до державного бюджету з боку Податкової і Митної служб, які збільшили перерахування до скарбниці після закриття низки схем ухилення від сплати податків і мит.

За п'ять місяців до зведеного бюджету надійшло 170,9 мільярда гривень, загалом у держсекторі економіки - 242,2 мільярда гривень, що на 30,7 мільярда гривень, або 14,5% більше, ніж за аналогічний період 2011-го. "На 1 червня дефіцит сектора загальнодержавного управління - 10,9 мільярда гривень. Відбувається доволі раціональне управління коштами єдиного казначейського рахунку та бюджету. Є надія, що запланований показник у 25 мільярдів гривень не перевищимо", - зазначив Мярковський.

На думку ж ректора Міжнародного інституту бізнесу Олександра Савченка, в поточній макроекономічній ситуації України не варто надмірно концентруватися на скороченні дефіциту держбюджету, а навпаки в умовах, зокрема, зниженої кредитної активності банків робити більше вливання в економіку, оживляючи її. На думку експерта, НБУ і Мінфін якісно спрацьовують у питанні стабілізації економіки, одночасно нині доцільно вже думати і про програми розвитку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram