ГоловнаЕкономікаБізнес

Експерти прогнозують падіння врожаю зернових майже на 20%

Натомість може стати рекордним урожай сої.

Експерти прогнозують падіння врожаю зернових майже на 20%
Фото: www.segodnya.ua

Врожай зернових в Україні 2012 року очікують на рівні 46-47 млн тонн, вважають в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Таким чином, порівняно з рекордним минулорічним урожаєм в розмірі 56,7 млн тонн, цього року буде зібрано на 17-19% менше зерна.

"Виходячи з підсумкових площ, можна спрогнозувати валовий збір зернових 2012 року на рівні 46-47 млн тонн. Щодо соняшника, можна очікувати урожай 8-9 млн тонн. Рекордним може бути урожай сої - 2,2-2,5 млн тонн. А ось урожай ріпаку, імовірно, буде найменшим за останні 5 років і становитиме близько 1 млн тонн", - зазначив експерт аграрних ринків УКАБ Роман Сластьон.

В асоціації повідомили, що під урожай зернових 2012 року в Україні було засіяно 15 млн га, що на 5% менше, ніж минулого року. "Особливістю останньої посівної кампанії були значні втрати озимих в осінньо-зимовий період. Так, під впливом посухи і зимових морозів загинуло 2 млн га посівів пшениці, понад 400 тис. га ячменю і 360 тис. га ріпаку", - констатував Сластьон.

Продуктивність нашого сільського господарства зараз значно нижче від тієї, якою б вона могла бути

— Микола Азаров, прем'єр України

За словами фахівця, необхідність пересівання озимих змусила аграріїв суттєво розширювати площі під яровими культурами. Лідером зі збільшення площ стала кукурудза на зерно, якої за станом на кінець травня засіяно 4,6 млн га (на 1 млн га більше, ніж минулого року).

Крім того, ячменем засіяно 2,9 млн га (на 300 тис. га більше), соняшником, за оцінками УКАБ, засіяно близько 5 млн га, що на 500 тис. га більше за 2011 рік, сої - 1,3 млн га (на 200 тис. га більше).

Нагадаємо, офіційний прогноз врожаю зерна наприкінці травня було озвучено на рівні 47,2 млн тонн, проте в Мінагрополітики сподіваються, що погода дозволить зібрати до 48 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram