ГоловнаЕкономікаДержава

Податкова ліквідувала підпільне виробництво цигарок

У відомстві говорять про налагоджену системі виробництва контрафактної продукції.

Податкова ліквідувала підпільне виробництво цигарок

Податкова міліція за чотири місяці 2012 року ліквідувала три великі підпільні тютюнові фабрики.

Про це повідомили в прес-службі Державної податкової служби України.

Під час рейдів було вилучено 54 млн контрафактних цигарок загальною вартістю 20,3 млн грн.

Як наголошують податківці, йдеться саме про налагоджене великомасштабне виробництво. Наприклад, у Луганській області вилучили не просто пачки фальшивих сигарет, а потужну виробничу лінію, компресори, сушильне устаткування, півтори тонни контрафактного тютюну.

У "цеховиків" було все для виробництва - від картонних заготовок для пачок до фальшивих акцизних марок. Ідеться про добре налагоджену, розраховану на тривалий термін мережу з виробництва та збуту цигарок, яку контролювала організована злочинність, і яка простягалася на кілька регіонів України.

Найчастіше підробляють відомі світові бренди. Зокрема, на Луганщині штампували "Malboro lights", також там вилучили 1,3 млн підроблених сигарет "Chesterfield".

Для закупівлі сировини часто використовують підроблену документацію. Наприклад, на виявленому виробництві в Черкаській обл. використовували реєстраційні документи сільгосппідприємства. Місцеві спритники систематично закуповували тютюнову суміш (перероблений різаний тютюн) у підприємства, що здійснювало утилізацію відходів тютюнової промисловості - нібито для потреб сільського господарства. Тобто сигарети виробляли з відходів.

"Кожен, хто купує сигарети на зупинках громадського транспорту в бабусь і думає, що він у такий спосіб їм допомагає, повинен пам'ятати, що допомагає не їм, а організованій злочинності, - пояснює Ігор Усик, голова Податкової міліції Києва. - Кожна продана нелегальна пачка цигарок - це удар по бюджету, зарплатах і пенсіях (за даними ДПС України, за 4 місяці 2012 року від тютюнового акцизу до держбюджету надійшло 4,4 млрд грн)".

Зазначимо, на початку травня в Києві пройшов рейд: завдяки скоординованим діям столичних податкових міліціонерів вилучено понад 3,6 млн нелегальних сигарет - здебільшого виробництва Росії, Молдови та Білорусі. Серед конфіскованої продукції - сотні тисяч пачок "Донського тютюну", "Мінська" й інших сигарет без акцизних марок загальною вартістю понад 2 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram