ГоловнаЕкономікаДержава

Податкове навантаження нині найбільше за часи незалежності, - ЄБА

Основна проблема в Україні - корупція та непрозора приватизація.

Податкове навантаження нині найбільше за часи незалежності, - ЄБА
Томаш Фиала
Фото: Макс Левин

Українська влада чинить надмірний податковий тиск на бізнес, вважають у Європейській бізнес-асоціації.

Так, під час засідання Ради інвесторів при Президентові президент асоціації Томаш Фіала повідомив, що 2011 року податкові надходження збільшилися в частці ВВП до 25%.

"Це найвищий рівень за роки незалежності, а 2013-го очікують, що частка податкового навантаження зросте до 26%, що також є рекордним показником", - сказав він.

Фіала додав, що Державна податкова служба продовжує неправомірні дії, забороняючи перенесення збитків минулих років, а також відшкодовуючи ПДВ тільки після повернення 50-70% цих сум як передоплату податку на прибуток або покупки держоблігацій.

Тиск на бізнес зменшився на 5,5%

— Віктор Янукович, Президент України

Загалом Фіала зазначив, що українська влада не створила сприятливих умов для хорошого інвестиційного клімату в країні та розвитку бізнесу.

Основними внутрішніми проблемами, за його словами, залишаються корупція, яка, за даними Міжнародної фінансової корпорації, за останні три роки зросла, відсутність верховенства права в бізнес-процесах, відсутність дерегуляції, яка залишається тільки на папері, а також відсутність чесної приватизації.

"Виконання надходжень до бюджету є, безумовно, позитивним моментом, але багато з приватизаційних конкурсів були прописані так, щоби мінімізувати конкуренцію", - сказав Фіала.

Він також нагадав, що ні уряд, ані українські корпорації вже рік не мають доступу до міжнародних фінансових ринків, за одним винятком - рефінансування боргу перед ВТБ Банком.

Окрім того, президент ЄБА зазначив, що Україна не виконує умови меморандуму з Міжнародним валютним фондом, і як наслідок більш ніж 1,5 року не отримує траншів.

Нагадаємо, наприкінці травня Президент Віктор Янукович зажадав від правоохоронних і контролюючих органів негайно припинити неправомірний тиск на бізнес.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram