ГоловнаЕкономікаДержава

Україна впроваджує американський досвід у видобутку газу, - Бойко

Міненерго має намір поліпшити співпрацю з енергетичними компаніями.

Україна впроваджує американський досвід у видобутку газу, - Бойко
Фото: Макс Левин

В Україні створено стабільні і передбачувані умови для залучення західних компаній до видобутку нафти і газу.

Про це в інтерв'ю виданню Financial Times розповів міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.

На відміну від декотрих інших держав, Україна останнім часом цілеспрямовано намагається в найкоротші терміни здобути внутрішні джерела енергоносіїв.

Американський досвід свідчить, що Україна в розробці "альтернативного" газу зі сланцевих і з вугільних пластів може навіть обійти Європу, де наразі тільки ведуть розмови про диверсифікацію, пише газета Financial Times у статті "Для видобутку сланцевого газу в Європі не вистачає необхідних складових".

Видання зазначає, що залучення іноземних компаній до розробки внутрішніх запасів газу в Україні поступово перетворилося на стратегію, враховуючи невигідні газові контракти, підписані Юлією Тимошенко.

При цьому "біло-блакитний" уряд під керівництвом Віктора Януковича забезпечив ухвалення законів про угоди на розподіл продукції та запросив великі міжнародні компанії брати участь у конкурсах на розробку альтернативних газових родовищ.

"Так, існував період політичної нестабільності (у сфері вуглеводнів), коли правила змінювали щороку. Але сьогодні в нас стабільна і передбачувана система, а наше завдання - зробити правила зрозумілими. Нам необхідно вести роботу з (енергетичними компаніями), щоб у них була змога ще швидше працювати над розробкою альтернативних родовищ газу", - заявив виданню міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.

Зазначимо, минулого місяця Україна зробила найважливіший крок - підписала договори про розробку газових родовищ із компаніями "Шеврон" і "Шелл", згідно з ними, ці компанії зобов'язані вкласти до 370 млн доларів в оцінку можливості видобувати газ на потенційних українських родовищах, зазначено у статті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram