ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні зафіксували дефляцію

Вартість яєць в травні зменшилася більш ніж на 30%.

В Україні зафіксували дефляцію
Фото: torange.ru

Споживчі ціни в травні знизилися на 0,3%, стверджують у Державній службі статистики, тобто в країні зафіксовано дефляцію. Всього з початку року інфляція в Україні становить 0,4%.

Порівняно з травнем 2011 року в травні 2012 року споживчі ціни знизилися на 0,5%.

За оцінкою Держстату, в травні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,8%. Найбільш суттєво (на 32,4%) подешевшали яйця.

На 1-3,2% знизилися ціни на молоко, сало, масло, овочі, цукор, сири, рис, продукти переробки зернових. Крім того, на 0,1-0,4% подешевшали яловичина, кисломолочна продукція, соняшникова олія.

Уряд контролює ситуацію, і показники інфляції зараз рекордно низькі

— Сергій Тігіпко, віце-прем'єр

Водночас на 3,7% подорожчали фрукти, на 0,2-0,4% зросли ціни на безалкогольні напої, м'ясо птиці, свинину, рибу та продукти з риби, маргарин.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,7%, в т.ч. тютюнові вироби - на 0,8%, алкогольні напої - на 0,7%.

Підвищення цін у сфері охорони здоров'я становить 0,4%. При цьому найбільше (на 0,5%) подорожчали ліки.

Ціни на транспорт у цілому підвищилися на 0,4%, що в першу чергу викликано подорожчанням палива та мастил на 0,8% і перевезень пасажирським автодорожнім транспортом на 0,4%.

Нагадаємо, експерти прогнозують зростання цін у четвертому кварталі, внаслідок чого інфляція за підсумками року становитиме 7%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram