ГоловнаЕкономікаДержава

Міллер: "Газпром" може дати Україні авансом $2 млрд

При цьому "Газпром" не робитиме жодних поступок у ціні та контрактних обсягах для закачування газу в ПСГ.

Міллер: "Газпром" може дати Україні авансом $2 млрд
Фото: zn.ua

"Газпром" найближчими днями може оформити аванс за транзит через Україну в розмірі 2 мільярдів доларів, щоб вона на ці гроші запомпувала газ в підземні сховища і змогла забезпечити безперебійні постачання в Європу.

Про це заявив голова російського газового холдингу Олексій Міллер журналістам у понеділок.

"У нас є розуміння, що в "Нафтогазу" повинні з'явитися фінансові ресурси для закачування газу в ПСГ. Таке рішення може бути знайдене, ми могли б проавансувати "Нафтогазу України" те, що ми повинні заплатити за транзит, - приблизно 2 мільярди доларів, щоб вони використовували їх на закачування належних обсягів газу в ПСГ. Є розуміння, що ми найближчими днями таку домовленість оформимо", - сказав Міллер.

Зокрема, він висловив сподівання, що після надання авансу питання закачування необхідної кількості газу в українські ПСГ буде вичерпано. Однак, за його словами, поки не зрозуміло, яка саме кількість для цього необхідна.

"Скільки газу вони вже закачали? І якими темпами вони могли б закачувати газ на ці гроші, потрібно зрозуміти", - сказав Міллер.

Водночас Міллер зазначив, що "Газпром" не володіє даними про те, які обсяги газу Україна використовує для своєї економіки, а які скеровує в ПСГ. При цьому керівник "Газпрому" наголосив, що не надаватиме жодних поступок у ціні та контрактних обсягах для закачування газу в ПСГ.

Нагадаємо, українська сторона неодноразово заявляла про намір скоротити закупівлі газу в РФ цього року до 27 млрд куб. м з передбачених контрактом 52 млрд куб. м.

31 травня Міллер заявив, що недостатній темп закачування газу в українські сховища ставить під загрозу стабільне забезпечення Європи газом прийдешньої зими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram