ГоловнаЕкономікаБізнес

Європа готується торгувати з Росією в рамках СОТ

Торговий комітет Європарламенту схвалив низку угод.

Європа готується торгувати з Росією в рамках СОТ
Фото: podrobnosti.ua

Комітет із питань міжнародної торгівлі Європарламенту схвалив чотири торгові угоди з Росією в рамках переговорів про її приєднання до Світової організації торгівлі.

Як повідомляє офіційний сайт Європарламенту, угоди стосуються торгових питань щодо деревини, автомобільних запчастин, сировини, а також співпраці в сфері морського транспорту.

Так, угода про торгівлю деревиною передбачає, що Росія зменшить експортне мито на експорт деревини в ЄС і значно розширить квоти на такий експорт. Документ визначає правила застосування квот і виключає непередбачуване підвищення експортного мита. На сьогодні ЄС імпортує 10% деревини, необхідної для виробництва, з Росії.

Угода про торгівлю частинами автомобілів передбачає, що в разі зменшення їх експорту з ЄС до Росії на 3% і більше на рік Росія зменшить імпортне мито.

Угода про торгівлю сировиною передбачає встановлення стабільних експортних тарифів на 80% сировинних товарів. Що стосується решти 20%, то, згідно з угодою, Росія і ЄС повинні проводити консультації щонайменше за два місяці до запланованого підвищення експортних мит на них. До таких товарів належать, зокрема, пшениця, насіння соняшнику, тютюн, шкури тварин, а також низка корисних копалин.

Угода про морський транспорт спрощує доступ морським транспортним агентствам на російський ринок.

Європарламент планує схвалити ці угоди в липні цього року. Росія має намір приєднатися до СОТ до кінця літа.

Нагадаємо, вступ Росії до СОТ було остаточно схвалено в грудні минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram