ГоловнаЕкономікаБізнес

Пільгову іпотеку видаватимуть навіть багатим

Пріоритет обіцяють "черговикам" і молодим родинам із дітьми.

Пільгову іпотеку видаватимуть навіть багатим
Фото: realto.ru

Кабінет Міністрів розширив коло осіб, які зможуть отримати пільгову іпотеку під 3% річних, підвищивши верхній поріг середньомісячного доходу родин для участі у програмі до 21-46 тис. грн, пише "Коммерсантъ-Украина".

Тепер він може становити до 10 середньомісячних зарплат (29,42 тис. грн для України; 45,92 тис. грн для Києва), тоді як раніше поріг було обмежено п'ятьма середніми зарплатами (для України - 14,71 тис. грн).

Таким чином, претендувати на пільгові кредити на житло зможуть не тільки незабезпечені громадяни, заради яких затівали проект.

Водночас позичальникам дозволили не перебувати на квартирному обліку, проте пріоритет усе одно обіцяють "черговикам" і молодим родинам із дітьми.

Експерти вважають, що розширення кола потенційних учасників програми має на меті сформувати позитивне ставлення середнього класу до уряду напередодні виборів.

Ми вийдемо на кредитування 100-200 тис. родин щорічно і за 10 років вирішимо житлову проблему

— Микола Азаров, прем'єр-міністр України

Однак такі рішення Кабміну призведуть до підвищення конкуренції між позичальниками, оскільки в держбюджеті 2012 року проект залишається обмеженим сумою в 1 млрд грн.

Нагадаємо, програма здешевлення іпотеки була затверджена Кабміном 3 травня. За планами, у межах цієї програми 2012 року видадуть 30 тис. кредитів.

Усього ж влада оцінює кількість родин, які потребують нових квартир, в 1 млн.

У проекті наразі беруть участь чотири банки - Ощадбанк, Укргазбанк, Брокбізнесбанк і банк "Фінанси та Кредит". Іпотечні позики видають під 16% річних на термін до 15 років, але 13% із цієї ставки компенсує держава.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram