ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін розмістив боргові папери заради ВТБ

Держоблігації в доларах користувалися попитом.

Мінфін розмістив боргові папери заради ВТБ
Фото: negaheman-negah.blogspot.com

У вівторок, 29 травня, уряд провів аукціон з розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП).

У цілому Мінфін залучив близько 4,327 млрд гривень. Правда, майже всі папери були номіновані в доларах (їх розмістили на суму $535,17 млн), також була продана одна серія індексних облігацій. Річні папери в доларах були продані з прибутковістю в діапазоні 8,9-9,3%, дворічні - 9,3%, трирічні - 9,45%. Індексні трирічні облігації були продані з прибутковістю 9,3%. Результати розміщення можна знайти на сайті відомства.

"На вчорашньому аукціоні на Мінфін пролився доларовий дощ. Уряд залучив $530 млн, що має вистачити навіть для часткового погашення кредиту ВТБ", - коментує розміщення Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital.

На думку Сергія Фурси, папери найімовірніше викуповували держбанки. Водночас Юрій Панченко з газети "Коммерсант-Украина" пише, що валютні папери були викуплені банком ВТБ в якості реструктуризації кредиту VTB Capital Україні на суму $2 млрд.

Прибутковість від валютних паперів істотно вища ставки діючого кредиту ВТБ (6,7%). Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко говорить, що операція була вигідною для уряду, тому що позичити гроші на кращих умовах за кордоном зараз неможливо. "Нинішній ринок підірваний невдалим розміщенням держпаперів Іспанії, а тому розраховувати на прийнятну ставку Україна в даний момент не може. Зараз ми могли б розміститися з прибутковістю близько 10% річних", - цитує газета економіста Устенка.

Нагадаємо, уряд домовився з ВТБ про нові умови кредиту для України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram