ГоловнаЕкономікаДержава

Експерт назвав конкурентів України на гроші МВФ

На користь України може зіграти вміння влади "викручуватися".

Експерт назвав конкурентів України на гроші МВФ
Фото: Дмитрий Алексеенко

За кошти Міжнародного валютного фонду Україна конкурує з Іспанією та Португалією, вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

"Ми повинні розуміти, що за гроші МВФ сьогодні відбувається жорстка конкуренція, і Португалія, і Іспанія мають у МВФ чимало прихильників", - відзначає експерт.

Він також додав, що МВФ - не така вже демократична структура, оскільки не всі країни мають рівну кількість голосів і однаковий вплив на прийняття рішень.

"Для ухвалення рішень у МВФ, США має 16,5% голосів, а п'ять країн - Великобританія, США, Франція, Німеччина, Японія - мають 50% голосів", - зазначив експерт. Україна, приміром, має тільки 0,57% голосів.

Своєю чергою, керуючий партнер ІК "Капітал Таймс" Ерік Найман додав, що в інтересах України може зіграти "перше емоційне здивування", яке має МВФ від того, що українському уряду вдається "викручуватися".

"Українській владі вдається "викручуватися", тоді як Іспанія та Греція переживають глибоку кризу. Саме це може бути стимулом до співпраці з Україною", - говорить експерт.

Нагадаємо, перспективи співпраці України та МВФ стане відомо через місяць. Нині МВФ продовжує перерву в переговорах з українською владою.

Фонд наполягає на підвищенні Україною тарифів на газ для населення, вважаючи це одним із ключових умов продовження співпраці. Цю вимогу фонд називав однією з основних, виконання яких необхідне для перегляду програми stand by і виділення чергового траншу кредиту. В Україні на такий крок йти не ризикують.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram