ГоловнаЕкономікаФінанси

Україну назвали аутсайдером за рівнем розвитку електронних платежів

Їм заважають тіньовий ринок і корупція.

Україну назвали аутсайдером за рівнем розвитку електронних платежів
Фото: infovending.ru

Україна опинилася в трійці аутсайдерів за рівнем розвитку електронних платежів, обігнавши тільки Уганду та Нігерію, пише "Коммерсантъ-Украина".

У п'ятницю міжнародна платіжна система Visa, лідер на українському картковому ринку, оприлюднила результати дослідження Government E-Payment Adoption Ranking, яке проведено спільно із центром The Economist Intelligence Unit (EIU).

Згідно зі звітом, Україна зайняла 60-те місце за рівнем розвитку електронних платежів серед 62 держав, які досліджували протягом 2011 року. Для порівняння - Росія зайняла 40-ве місце, Казахстан - 49-те.

Отримані Україною 28,6 бала (за 100-бальною шкалою) означають, що український уряд практично не використовує в роботі з населенням "платформи електронних платежів" - розрахунки за допомогою платіжних карток, пряме зарахування коштів на рахунок, безакцептне списання або електронні перекази через Інтернет і мобільний зв'язок.

Найкращі результати у США, Великобританії та Норвегії.

Найпоширеніші у світі платежі - соціальні відрахування, автомобільні збори та штрафи за порушення правил дорожнього руху, прибутковий податок, ПДВ, допомога безробітним.

В Україні у відносинах уряду зі споживачем експерти EIU позитивно зауважили лише можливість оплатити прибутковий податок і послуги громадського транспорту. Такий низький ступінь застосування електронних розрахунків пояснюється існуванням тіньової економіки та корупції в країні.

Другою причиною нерозвиненості електронних розрахунків експерти називають неготовність до них частини населення.

Проте дослідники вважають, що Україна має великий потенціал для розвитку електронних платежів.

Нагадаємо, згідно з вітчизняними дослідженнями, все більше українців переходять на безготівкові розрахунки. Зокрема, за даними на кінець минулого року, 52% українців користувалися платіжними картками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram