ГоловнаЕкономікаФінанси

Комісія на зняття готівки в банкоматах зменшиться

Проти виступають тільки власники банкоматів.

Комісія на зняття готівки в банкоматах зменшиться
Фото: mirvam.org

Комісія у разі зняття коштів через "чужі" банкомати в червні буде зменшено.

З 1 червня MasterCard впроваджує в Україні нову лінійку продуктів Debit MasterCard, за якою така комісія становитиме всього 2 грн. Із середини червня розміри міжбанківського платежу готується знизити і VISA - до 0,5% від суми, яку знімаєте + 2 грн.

"Платіжна карта Debit MasterCard дозволить банкам надавати клієнтам послуги банкоматів безкоштовно. Після її впровадження в Польщі обсяги зняття готівки в АТМ за два роки впали вдвічі, а обсяги розрахунків платіжними картами через POS-термінали зросли втричі", - розповів генеральний менеджер MasterCard Europe в Україні, Польщі, Румунії, Болгарії, Молдові й на Балканах Павло Ріхлінскі.

Проти новацій виступають лише банки-власники банкоматів, заробітки яких різко скоротяться.

Досі міжнародні платіжні системи погоджували з ними розмір interchange. У ньому враховували собівартість операцій із видачі готівки з банкоматів і окупність вкладень у розвиток банкоматних мереж. Востаннє розмір комісії переглядали 2003 року, його було встановлено на рівні 1% +3 грн.

Саме таку ставку interchange зараз стягують з емітентів три найбільші банки - "ПриватБанк", "Райффайзен Банк Аваль" і "Промінвестбанк", яким належить 52% банкоматного парку країни, і які не входять ні в одну з партнерських мереж.

Тобто під час зняття 1000 грн в їх банкоматах за "чужою" карткою комісія interchange становить 13 грн. Ця сума плюс іще кілька гривень, що стягує банк-емітент, списуються з рахунку клієнта.

У партнерських мережах АТМ, де карткодержателі можуть знімати готівку з низькою комісією не тільки в банкоматах свого, але і "чужих" банків, розмір банкоматного платежу зазвичай варіюється в діапазоні від 0,5 до 0,5% +1 грн. Тобто під час зняття тієї ж 1000 грн заробіток власника банкомата становить 5-6 грн. Нині в такі мережі входить 48% банкоматів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram