ГоловнаЕкономікаДержава

Держмитниця затримала більш ніж 14 млн контрабандних цигарок

У митній службі лідером називають Молдову.

Держмитниця затримала більш ніж 14 млн контрабандних цигарок
Фото: Макс Левин

За перші чотири місяці цього року Державна митна служба затримала 14,6 млн. контрабандних цигарок при спробі їх ввезення на територію Україну.

Про це газеті "Факти і коментарі" повідомив заступник голови Державної митної служби України Степан Дериволков.

Уперше обсяг затриманої ввезеної контрабанди сигарет перевищив обсяг затриманої тютюнової на вивезення з України - як за кількістю сигарет, так і за їх сумарною вартістю.

Безсумнівним лідером контрабанди цигарок в Україну є Молдова.

"На молдовську ділянку кордону припадає третина всієї затриманої контрабанди - і на ввезення, і на вивіз. Торік було виявлено 1144 спроб контрабандного ввезення сигарет в Україну з Молдови. Тобто в середньому по три спроби контрабанди на день. Тенденція зберігається і цього року. За перші чотири місяці 2012-го ми запобігли 307 спробам контрабанди сигарет в Україну з Молдови", - заявив Дериволков.

За словами заступника голови Держмитниці, напружена ситуація з ввезенням контрабанди сигарет і на білоруській ділянці кордону.

"Тут випадків затримання менше - 54 за чотири місяці, проте обсяги та вартість затриманих партій цигарок більші. Так, в березні ми затримали автомобіль з 1,3 млн штуками сигарет, виготовлених у Білорусі. Орієнтовна вартість товару - понад 325 тис. грн".

Водночас найбільшу партію контрабанди сигарет у цьому році було вилучено неподалік від російського кордону - на посту ДАІ "Мангуш" у Донецькій області. Затримано автомобіль "Мерседес-Бенц", який перевозив 4 млн 191 тис. штук цигарок - без акцизних марок, без маркування. Вартість затриманого товару перевищує 1,2 млн грн.

За словами Степана Дериволкова, головна причина зростання контрабанди сигарет в Україну - серйозна різниця в ціні сигарет в Україні і в сусідніх країнах.

"Так, якщо брати середню ціну цигарок в Україні, то вона становить 0,9 євро за пачку. А, наприклад, у Росії - 0,6 євро, у Білорусі - 0,46 євро, у Молдові - 0,4 євро за пачку. Різниця в ціні в 1,5-2 рази дозволяє контрабандистам отримати гарний прибуток навіть на не дуже великих партіях тютюнової контрабанди", - вважає заступник голови Держмитниці.

Степан Дериволков нагадав, що проблема контрабанди сигарет в Україну вже привернула увагу влади. Зокрема, 8 лютого 2012 року прем'єр-міністр Микола Азаров дав доручення активізувати боротьбу з контрабандою з метою недопущення потрапляння тютюнової контрабанди на український ринок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram