ГоловнаЕкономікаДержава

Україна втратила п'ять місць у рейтингу світової торгівлі

Сусіди країни в рейтингу - Малаві та Домініканська Республіка.

Україна втратила п'ять місць у рейтингу світової торгівлі
Фото: vkurse.ua

Україна опустилася на 86 місце за рівнем залучення до світової торгівлі, втративши за два роки п'ять місць.

Про це йдеться в звіті Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), присвяченому глобальній торгівлі.

Найближчі сусіди України в рейтингу - Малаві та Домініканська Республіка - 85 і 87 місця відповідно. Росія посіла ще нижче місце - 112-е, проте Молдова посіла 76 місце, Польща - 48, Угорщина - 47.

Рейтинг, який публікується кожні два роки, свідчить про високі показники великих економік Європи. Так, Фінляндія та Великобританія перемістилися на шість позицій вгору, посівши 6 і 11 місця відповідно, Німеччина і Франція залишилися на колишніх позиціях - 13 і 20 місця.

Водночас інші великі економіки виглядають менш успішно: США продовжили падіння і перебувають на 23 місці, Китай та Індія також опустилися в рейтингу, посівши 56 і 100 місце відповідно.

Економіки країн Південно-Східної Азії продемонстрували успіхи в розвитку торгівлі, причому на верхніх позиціях в глобальному рейтингу як і раніше залишаються традиційні лідери - Сінгапур і Гонконг.

Оцінюючи відкритість торгівлі, звіт показує, що традиційні поняття про торгівлю дедалі сильніше застарівають, оскільки глобальні ланцюжки створення вартості вимагають нових способів оцінки, нової політики та співпраці. Звіт також показує, що безпека, якість і торгівля можуть бути взаємно посилені заходами щодо зміцнення логістичних ланцюжків. Найважливішим бар'єром залишається брак знань у пошуку покупців.

Цього року звіт охоплює 132 економіки. Він оцінює спроможності економік стимулювати торгівлю, а також приділяє увагу тим областям, в яких особливо необхідні заходи щодо поліпшення ситуації.

Індекс залученості в міжнародну торгівлю показує, наскільки державні інститути, політика і інфраструктура сприяють вільному пересуванню товарів через кордони до місць призначення.

Фактори, що впливають на залученість у торгівлю, об'єднані в 4 категорії: доступ до ринків, адміністративна інфраструктура на кордоні, транспортна та комунікаційна інфраструктура, бізнес-клімат. Індекс залученості в торгівлю складено на основі статистичних даних з відкритих джерел, а також результатів опитування керівників компаній, який щорічно проводиться ВЕФ спільно з мережею партнерських організацій у всіх країнах, які увійшли до звіту.

Нагадаємо, в останньому рейтингу Doing Вusiness, в якому країни оцінюються за легкістю ведення бізнесу, Україна посіла 152-е місце серед 183 країн, опустившись за рік на три сходинки. Її найближчі сусіди - Гамбія, Буркіна-Фасо, Ліберія, а також Болівія, Сенегал і Екваторіальна Гвінея.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram