ГоловнаЕкономікаДержава

Контрабандних цигарок стало більше

Ціна на сигарети у сусідів значно менша.

Контрабандних цигарок стало більше
Фото: vkurse.ua

Цієї весни українські митники виявили рекордні партії контрабандних цигарок, які намагалися завезти з Росії. Причина в тому, що акциз і ціни на сигарети у наших східних сусідів значно менші, ніж в Україні, пише "Комсомольська правда в Україні".

Коли співробітники митниці та СБУ в Донецькій області зупинили непримітну вантажівку, вони навіть не очікували такого великого "улову": фура була завантажена під зав'язку ящиками з російськими сигаретами. І хоча це не одиничний випадок контрабанди сигарет цього року, затримана партія тягне на рекорд: 4 млн цигарок загальною вартістю понад 1,2 млн грн.

Затриманий товар призначався для українських курців різного достатку. Так, наприклад, російські сигарети "Донський тютюн" і "Наша марка" з успіхом продають в Україні за 3-3,5 грн. за пачку. При тому, що найдешевша пачка, виготовлена в Україні, менш ніж 6,5 грн. не коштує. Крім того, серед вилучених цигарок були і дорожчі Rothmans. Якби ці сигарети потрапили на український ринок, їхні власники заробили б, за оцінками експертів, понад 500 тис. грн. чистого прибутку.

На жаль, як свідчать дані офіційної статистики, значна частина контрабандних сигарет таки потрапляє на український ринок. Так, торік 39% усіх торгових точок, які мають ліцензію на продаж сигарет, продавали, зокрема, й контрабандний товар. За даними нещодавніх досліджень міжнародних дослідницьких компаній TNS і Nielsen, 2011 року частка контрабандних цигарок на українському ринку зросла вчетверо!

За підрахунками Держмитниці, 2011 року вартість вилучених сигарет, які контрабандним шляхом намагалися завезти в Україну, збільшилася в 3,6 разу. За інформацією Державної податкової служби, за минулий рік в Україні вилучили понад 120 млн нелегальних сигарет.

Зростання контрабанди експерти пояснюють різким підвищенням акцизу і цін на сигарети в 2008-2010 рр. На цей момент акциз на сигарети в Україні найвищий серед країн СНД. За попередні п'ять років вартість цигарок зросла в середньому вчетверо. Сьогодні багато українських сигарет дорожчі, ніж російські та білоруські в 1,5-2 рази, молдавські - втричі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram