ГоловнаЕкономікаБізнес

США завдали удару по сонячній енергетиці Китаю

Європейський Союз також роздумує над введенням нових правил ввезення обладнання для сонячної енергетики.

США завдали удару по сонячній енергетиці Китаю

США ввели загороджувальні мита на поставку обладнання для сонячної енергетики з Китаю - від 31 до 250%, пише РБК Україна. Для багатьох китайських фірм це рівнозначне закриттю американського ринку.

Рішення, яке минулого тижня ухвалило міністерство торгівлі США, слід розглядати як лобістський успіх групи європейських компаній на чолі з німецькою Solarworld. Вони домагалися загороджувальних мит для китайських фірм, аргументуючи це тим, що компанії з КНР порушують конкуренцію, маючи потужну підтримку з боку держави.

Уряд США визнав ці аргументи обґрунтованими, і тепер продукцію найбільшого у світі виробника сонячних модулів - китайського концерну Suntech - і компанії Trina Solar обкладатимуть митним збором у розмірі 31%. Обидві ці фірми пішли на співпрацю з американською владою. Натомість тим китайським компаніям, які цього не зробили, запропоновано сплачувати мито за ставкою 250%. Для них це рівнозначно забороні експорту в США.

Для Китаю загороджувальні мита на ввезення сонячних батарей є сильним ударом, оскільки благополуччя китайських фірм дуже сильно залежить від експорту. Нові митні тарифи починають діяти негайно, а в жовтні їх розмір знову переглянуть. Рішення Вашингтона викликало в Suntеch негативну реакцію: директор концерну з продажів Ендрю Біб заявив, що воно "не відображає існуючих реалій конкурентної боротьби".

Топ-менеджер зазначив, що високого рівня рентабельності його фірма досягає в першу чергу завдяки зниженню витрат виробництва. Біб пообіцяв, що продовжить своє спілкування з мінторгом США для того, щоб довести неправомірність введення штрафних санкцій.

А ось глава Solarworld Франк Асбек упевнений, що США відновили на своєму ринку рівність шансів. "Тепер ми сподіваємося, що і Єврокомісія візьме приклад", - заявив він у бесіді з Handelsblatt. Німецький концерн посилено лобіює в Брюсселі введення аналогічних загороджувальних мит для Китаю. "Незаконна торговельна практика китайців руйнує ринок техніки для сонячної енергетики та загрожує знищити безліч робочих місць", - зазначив Асбек. Рішення щодо початку Єврокомісією відповідного розслідування мають прийняти влітку.

Занепокоєння німців цілком обґрунтоване: вся "сонячна" галузь переживає період глобальної цінової війни. У США, приміром, уже збанкрутували Evergreen і Solyndra, в Німеччині - Solon, Solar Millennium і Solarhybrid. А компанії Q-Cells і Conergy ведуть боротьбу за виживання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram