ГоловнаЕкономікаБізнес

Жеваго вкладеться в Україну на мільярди

Обсяг інвестицій залежатиме від зовнішніх факторів і відшкодування ПДВ.

Жеваго вкладеться в Україну на мільярди
Фото: focus.ua

2012 року британська компанія Ferrexpo PLС, яку контролює опозиційний мільярдер Костянтин Жеваго, має намір інвестувати в українські активи понад 4 млрд грн.

"Ferrexpo 2012 року збільшить розміри інвестиційної програми, у тому числі обсяг вкладень в модернізацію й оновлення виробничого комплексу своїх підприємств в Україні, на понад 4,046 млрд грн. Ця сума інвестицій більш ніж на 50% перевищує розмір вкладень в українські активи групи Ferrexpo 2011 року", - йдеться в повідомленні Ferrexpo.

Згідно з даними компанії, 2011 року в модернізацію й оновлення виробництва на Полтавському і Єристівському ГЗК, які контролює Ferrexpo, було інвестовано понад 2,6 млрд гривень (без ПДВ), з яких на технічне переоснащення та капітальне будівництво спрямовано близько 1,7 млрд гривень, на капітальні ремонти - близько 952 млн гривень.

Згідно із затвердженою радою директорів інвестпрограмою на 2012 рік, Ferrexpo має намір профінансувати програму капбудівництва на 1,8 млрд гривень, техпереоснащення та заміни зношеного обладнання - на 831 млн гривень.

На капітальні ремонти всіх видів обладнання, будівель, споруд група витратить понад 1 млрд гривень.

При цьому компанія зазначає, що обсяг інвестицій в Україну суттєво залежатиме від стану світового ринку капіталів і доступності зовнішніх запозичень, а також від умов своєчасного повернення ПДВ найбільшим компаніям-експортерам, зокрема підприємствам групи Ferrexpo в Україні.

2011 рік Ferrexpo закінчила з прибутком у $575 млн. Чистий дохід порівняно з 2010 роком компанія збільшила на 38,08%, або на $493 млн доларів, до $1788 млн.

Нагадаємо, в рейтингу ста найбагатших українців за версією Forbes Жеваго займає п'яте місце зі статком у $1,8 млрд. При цьому, як зазначає видання, за минулий рік олігарх утратив найбільше з-поміж інших в Україні - $600 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram