ГоловнаЕкономікаДержава

За Януковича в Україні почастішали рейдерські захоплення

Збиток від них оцінюють у мільярди доларів.

За Януковича в Україні почастішали рейдерські захоплення
Фото: most-harkov.info

За останні два роки в Україні істотно почастішали рейдерські захоплення, їхню кількість оцінюють у понад 3 тис. випадків на рік.

Як пише видання "ОРД" із посиланням на дані Української спілки промисловців і підприємців, в Україні діють 35-50 спеціалізованих рейдерських груп, які складаються з досвідчених юристів і економістів.

Експерти оцінюють збитки від рейдерських захоплень у $3-5 млрд щорічно, а середньостатистичну норму прибутку рейдерів - у сотні відсотків.

При цьому за останні роки змінилася форма рейдерських захоплень.

Рейдерство – це якийсь інтелігентний термін. Усі процеси, які ми маємо, на жаль, у нашій державі, називаються "бандитизм"

— Андрій Клюєв

"До того, як Януковича обрали Президентом, використовувалася така тактика: 99% великих і середніх захоплень здійснювали через рішення судів. Після президентських виборів "переділ" власності відбувається за тим принципом, як це було із "Сьомим кілометром". Протягом 10 хвилин пояснили людям "що і як" - і підприємство було відібране. Сьогодні чиниться тиск через правоохоронні органи. Немає судового свавілля - є беззаконня правоохоронне. Правоохоронці почали виконувати функцію рекету для тиску на власників", - говорить голова правління громадської організації "Антирейдерський рух" Юрій Кравець.

Нагадаємо, Андрій Клюєв, коли обіймав посаду першого віце-прем'єра, запропонував створити публічний реєстр рейдерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram