ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія дозволила ввезення сиру ще двом українським заводам

Продукція цих сироварів надійде на ринок РФ "за нижньою межею допуску".

Росія дозволила ввезення сиру ще двом українським заводам
Геннадий Онищенко
Фото: smolgazeta.ru

Росія знімає ембарго на поставки сиру ще з двох українських підприємств - "Пирятинського сирзаводу" і заводу "Дубномолоко".

Про це повідомив "Інтерфаксу" в п'ятницю керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко.

"Сьогодні на партії з цих двох заводів ми випишемо позитивний висновок", - сказав Онищенко.

Нащодавно Росспоживнагляд дозволив поставки сиру першим двом українським заводам - "Гадячсир" і "Прометей". Їх партії пройшли лабораторний контроль.

Онищенко повідомив, що в п'ятницю Росспоживнагляд дає "зелене світло" на поставки в Росію близько 10 партій сиру з "Пирятинського сирзаводу" і "Дубномолока".

Росспоживнагляд, за його словами, завершив лабораторні тести партій сиру з цих двох заводів.

Онищенко заявив, що до цих партій є претензії з "жирокислотного складу", і вони надійдуть на ринок РФ "за нижньою межею допуску".

За словами Онищенка, питання "з жирокислотного складу" були і до партій сиру, які надавалися на лабораторний контроль заводами "Гадячсир" і "Прометей".

Напередодні він заявив "Інтерфаксу", що претензії до жирокислотного складу українського сиру "свідчать, що технологія виробництва ще не налагоджена".

"Певну роль можуть відігравати корми, які використовуються для дійного стада. Необхідно не тільки налагоджувати технологію, але і стежити за корекцією кормових добавок, що використовуються в тваринництві, щоб молочна сировина за стартовими позиціями відповідала російським вимогам", - заявив Онищенко.

"Три з семи зразків партій із заводу "Прометей" нас не задовольнили. Ми не дамо дозволу на ввезення до Росії. Це близько 39 тонн. На інші 11 партій - чотири з заводу "Прометей" і сім з заводу "Гадячсир" видано дозвіл на реалізацію", - заявив він напередодні.

"Нехай везуть", - відповів Онищенко на питання про те, коли можуть розпочатися поставки.

"Ми попереджаємо тих, хто ввозитиме, що нагляд і за наступними партіями продовжуватиметься", - сказав Онищенко.

Раніше Росспоживнагляд заявив, що може дозволити після лабораторного контролю поставки сиру в РФ з чотирьох українських заводів - ТОВ "Гадячсир", АТ "Пирятинський сирзавод", ПП КФ "Прометей" філії "Менська" і "Дубномолоко".

Нагадаємо, 17 квітня в Москві Онищенко провів переговори з главою міністерства економічного розвитку і торгівлі України Петром Порошенко, було вирішено зняти ембарго на поставки сиру з трьох українських підприємств. Після зустрічі з Порошенком Онищенко сказав журналістам, що український сир повернеться на ринок РФ, якщо у російської сторони не буде претензій.

За його словами, кожна партія контролюватиметься до того часу, поки не буде спеціалізованих акредитованих лабораторій, які стежитимуть за якістю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram