ГоловнаЕкономікаДержава

Україна шукає інвесторів для LNG-терміналу в Європі

Назви компаній не розкриваються, щоб не перешкодити переговорам.

Україна шукає інвесторів для LNG-терміналу в Європі
Фото: www.blackseanews.net

Консорціум інвесторів проекту з будівництва терміналу скрапленого газу почнуть формувати в червні, після схвалення техніко-економічного обґрунтування проекту, пише ZN.ua. Зараз тривають переговори з провідними європейськими компаніями.

"У нас є потенційні інвестори, зараз триають переговори з провідними європейськими компаніями, які я не хочу називати, щоб не перешкодити переговорам. Це нафтогазові компанії, які готові інвестувати саме в "LNG-термінал", - сказав голова координаційної ради нацпроекту "LNG-термінал" Віталій Дем'янюк.

"Головними постачальниками скрапленого газу є Алжир, Катар, Нігерія, країни Каспійського басейну, учасники європейського спотового ринку, Сполучені Штати Америки. До речі, вони стають основним гравцем на ринку. Цей напрямок ми зараз розробляємо і ведемо переговори з США, чия політика серйозно впливатиме на кон'юнктуру світового ринку газу", - зазначив він.

Він також зазначив, що Україна провела переговори щодо поставок скрапленого газу з двома катарськими компаніями - Ras Gaz і Katar Gas.

"Ми очікуємо, що до осені матимемо два рамкових договори на поставку газу. Так що сьогодні вже підготовлено ґрунт для формування консорціуму інвесторів. Формування консорціуму розпочнемо наступного місяця", - повідомив Дем'янюк.

Нагадаємо, вартість будівництва терміналу скрапленого газу в порту "Південний" - 846 млн євро.

Терміни будівництва оцінюються в 49 місяців. Запуск терміналу планують через 30 місяців, 2016 року, перший повний рік роботи - 2018.

На першому етапі побудують плавучу платформу, яка буде постійно пришвартована до причалу до завершення будівництва терміналу з прийому ЗПГ. На другому етапі буде побудований на березі завод з регазифікації газу, здатний приймати і розвантажувати великі танкери.

Імпорт зрідженого газу є одним із способів послабити залежність від російського палива.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram