ГоловнаЕкономікаДержава

У Азарова готують подорожчання підакцизних товарів

Щорічний перегляд акцизів передбачено Податковим кодексом.

У Азарова готують подорожчання підакцизних товарів
Фото: news.nikcity.com

Уряд планує з 2013 року підняти акцизи майже на 8%. Подорожчання торкнеться, зокрема, тютюнової та алкогольної продукції, пива і автомобілів, пише "Коммерсантъ-Украина".

Кабінет Міністрів планує розглянути законопроект про перегляд ставок деяких податків і зборів, щоб направити його до парламенту.

Щорічна індексація акцизів передбачена Податковим кодексом, проте незважаючи на нинішні низькі темпи інфляції (0,7% з початку року), вартість підакцизних товарів збільшиться суттєвіше - на 7,4-7,9%.

Найбільше - на 7,9% - ставка акцизу збільшиться для сигарет без фільтру - до 53,39 грн/1 тис. шт., з фільтром - до 119,38 грн, спирту - до 49,49 грн/1 л.

Після січневої індексації цього року ціна сигарет зросла в середньому на 50 коп. Підвищення з 2013 року, таким чином, становитиме близько 30 коп. Можливе подорожчання горілки учасники цього ринку підрахувати не змогли.

Ставка акцизу під час продажу автомобілів збільшується на 7,6%. Якщо вартість автомобіля становить 100 тис. грн, приріст за рахунок акцизу становитиме 250-350 грн.

Найнижче зростання акцизу - на 7,4%, або на 6 коп. - стосуватиметься виробників пива (87 коп./1 л). Таке зростання пивовари вважають прийнятним і не планують підвищувати ціни, щоб не втратити споживачів.

Нагадаємо, закон, яким через зростання споживчих цін підвищили низку акцизів і зборів на 2012 рік, ухвалили 22 грудня минулого року. За рахунок підвищення влада запланувала залучити до бюджету понад 1,3 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram